US elections22 aug '12 18:58

Akin blijft in de race ondanks uitspraken

Auteur: Anne-Greet Haars

Todd Akin, de man die beweerde dat vrouwen niet zwanger worden van een verkrachting, blijft toch kandidaat voor de Amerikaanse Senaat.

Dit terwijl de Republikeinse leider Romney hem vroeg zich terug te trekken vanwege zijn uitspraken. Vorige week zijn Akin in een tv-interview dat hij zeker weet dat een vrouw niet zwanger kan worden na een verkrachting.

Pijnlijk
“De situatie is pijnlijk in de zin dat het politiek gesproken een probleem is voor Romney en zijn vicepresidentkandidaat Ryan is. Ze moeten nu voordurend vragen beantwoorden over abortus en verkrachting. En dat willen ze helemaal niet”, vertelt correspondent Reinout van Wagtendonk

“Aan de andere kant: het geeft niet echt aan dat Romney als partijleider nu in gebreke zou zijn. In tegenstelling tot in Nederland is de presidentskandidaat – zeker als hij nog niet tot president is gekozen – geen politieke leider van de partij. Maar politiek gesproken is het natuurlijk wel een groot probleem dat dit niet weggaat en dat Akin maar gewoon blijft zitten.”

Schande
Bij de Democraten spreekt iedereen hier schande van. Volgens Van Wagtendonk is dat in het Republikeinse kamp ook zo. “De partijleider heeft gezegd het het beste zou zijn als Akin niet door zou gaan als Senaatskandidaat. Hij heeft in ieder geval de toezegging gekregen van Akin dat hij volgende week bij de Republikeinse partijconventie – waar Romney echt tot presidentskandidaat wordt gekozen –niet op komt dagen. Want anders worden daar dezelfde vragen nog veel meer door journalisten gevraagd worden.”

Excuses
Akin heeft zijn uitspraken niet echt teruggetrokken. “Hij heeft wel redelijk duidelijk excuses gemaakt. Hij zegt dat hij zich heeft versproken. Die wetenschappelijke onderzoeken, waar hij zich op kennelijk op baseerde, heeft hij niet teruggetrokken.”

Campagne
De vraag is of dit Romney’s campagne gaat beïnvloeden. “In zeker zin wel”, zegt Van Wagtendonk. “Dat er nu weer over abortus wordt gesproken is voor Romney een probleem in de zin dat sociale kwesties zijn in de presidentsstrijd niet echt op de voorgrond waren getreden. En nu komt plotseling zo’n sociale kwestie naar boven.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen