US elections7 sep '12 06:11Aangepast op 7 sep '12 08:37

Obama: keuze tussen twee verschillende routes

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens zijn toespraak op de Democratische Nationale Conventie in Charlotte benadrukt dat de keuze voor het presidentschap niet alleen tussen twee mensen of twee partijen gaat.

"Het zal een keuze zijn tussen twee totaal verschillende routes."

Volgens Obama kost de weg die hij heeft ingezet tijd, maar leidt die uiteindelijk naar een beter land. "Ik zal niet doen alsof de route die ik aanbied makkelijk is. Dat heb ik nooit gedaan. Jullie hebben me niet gekozen omdat ik zeg wat jullie willen horen, maar omdat ik de waarheid vertel."

“Het was een speech die de diehard democraten in vuur en vlam zetten”, vertelt Reinout van Wagtendonk, correspondent in de Verenigde Staten. “De grote vraag is het hoe het bij het kiezers in het land is aangekomen.”

Romney
Obama haalde ook meteen hard uit naar zijn tegenstrever Mitt Romney. Volgens Obama is Romney niet klaar voor internationale diplomatiek. "Als je niet eens de Olympische Spelen in Londen kan bezoeken zonder onze belangrijkste bondgenoot te beledigen, ben je misschien ook niet klaar voor diplomatieke betrekkingen met Peking."

Hoop en verandering
De zittende president greep terug op zijn campagne van vier jaar geleden, toen hij hoop en verandering beloofde. Hij verwees naar de enorme staatsschuld en het tekort aan banen. "Weet dit, Amerika: onze problemen kunnen worden opgelost."

Joe Biden
De Amerikaanse vice-president Joe Biden sprak voor Obama. “Twee hele belangrijke thema’s van de Democratische Conventie waren voortdurend de dood van Osama Bin Laden en het redden van de auto-industrie: daar hamerde Biden ook erg op”, zegt Van Wagtendonk. 

Volgende datum
"Nu gaan Obama en Romney er keihard tegenaan: campagne voeren in het land en de televisiespotjes gaan komen. Volgende belangrijke datum is waarschijnlijk 3 oktober, want dan is het eerste presidentiële tv-debat", zegt Van Wagtendonk.

Bekijk hier het eerste gedeelte van de speech van Obama:

 

Deel 2:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen