US elections19 mrt '12 20:28

Romney aan kop in thuisstaat Obama

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney lijkt opnieuw een eenvoudige zege te boeken bij de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Illinois, de thuisstaat van Obama.

In deze staat kiezen de Republikeinen dinsdag. Uit een maandag gepubliceerde peiling blijkt dat hij heeft een ruime voorsprong op zijn tegenstanders.

Voorsprong
In de thuisstaat van president Barack Obama heeft Romney 45 procent van de kiezers achter zich. De conservatief Rick Santorum is met 30 procent de belangrijkste rivaal. Newt Gingrich en Ron Paul staan op ongeveer 10 procent.

Steden
Romney is vooral populair in de steden van Illinois. Maar zelfs op het platteland, waar Santorum normaal gesproken goed scoort, doet Romney het beter. Santorum is wel geliefder bij diepgelovigen in Illinois, maar zijn voorsprong op Romney is gering.

Puerto Rico
Romney won zondag de Republikeinse voorverkiezing op het Caribische eiland Puerto Rico. In de strijd om de Republikeinse kandidatuur gaat hij ruim aan kop. Eind augustus kiest de partij haar kandidaat. Die neemt het op 6 november op tegen de Democraat Obama.

Gerelateerde artikelen