US elections14 mrt '12 06:24

Santorum wint Mississippi en Alabama

Auteur: Edme Koorstra

De Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum heeft een belangrijke overwinning in de diepgelovige zuidelijke staten geboekt.

De zogenoemde 'primaries' draaien om de vraag welke Republikein het bij de presidentsverkiezingen op 6 november mag opnemen tegen zittend president Barack Obama.

Diepgelovig
De conservatieve katholiek Santorum kon de winst in de zuidelijke staten Mississippi en Alabama goed gebruiken: hij ligt landelijk achter bij de meer gematigd-conservatieve kandidaat Mitt Romney.

Vooraf hadden commentatoren voorspeld dat Santorum en Gingrich in het diepgelovige zuiden betere kansen zouden hebben dan Romney. Uiteindelijk werd het toch nog een nek-aan-nekrace.

Morele winnaar
"Het belangrijkste om te constateren is dat Mitt Romney niet eens 2e maar 3e is geworden", zegt BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk. "Dat betekent dat Newt Gingrich ook nog eens meer stemmen heeft gekregen dan Romney."

Psychologisch gezien is Santorum de grote winnaar, vindt Van Wagtendonk. "Die zegt gewoon dat hij de man is die onder de echte Republikeinse achterban de meeste stemmen trekt en dat dat zo door zal gaan. Dus de hele race is weer opgeschud."

Een, twee, drie
Santorum kreeg in Mississippi 33 procent van de kiezers achter zich, op de voet gevolgd door Gingrich (31 procent). Romney volgde op de voet met 30 procent, meldden Amerikaanse media na telling van 96 procent van de stemmen.

Naast Mississippi en Alabama waren er dinsdag voorverkiezingen in de staat Hawaii. De resultaten daarvan worden later bekendgemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen