US elections2 feb '12 12:40

Lang en zwaar gevecht voor Mitt Romney

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het gevecht tussen de belangrijkste presidentskandidaten in het Republikeinse kamp is nog lang niet voorbij. Sterker nog, waarnemers verwachten dat favoriet Mitt Romney nog een lange zware strijd te wachten staat tegen concurrent Newt Gingrich.

In de aanloop naar de Amerikaanse voorverkiezingen van zaterdag in Nevada en Maine is de verhouding tussen de belangrijkste presidentskandidaten in het Republikeinse kamp slechter dan ooit.

Romney won in Florida
Romney won de laatste voorverkiezingen, in Florida, met een straatlengte voorsprong. Hij viel de aartsconservatieve populist Gingrich hard aan, met een bombardement van negatieve reclamespotjes. Gingrich, in het verleden voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de verrassende winnaar van eerdere voorverkiezingen in South Carolina, reageerde woedend. Hij weigerde Romney te bellen en te feliciteren met zijn zege. Daarmee brak hij met een traditie in de Amerikaanse politiek.

Gingrich blijft doorgaan
Gingrich bezwoer in een toespraak na zijn nederlaag dat hij de strijd niet zal staken. Hij vestigt zijn hoop op zeges in de conservatieve staten in het zuiden en in het midwesten. "Het wordt een race tussen twee personen; tussen de conservatieve leider Newt Gingrich en de gematigde uit Massachusetts", zei Gingrich verwijzend naar Romney.

Gematigd is een scheldwoord
Binnen het Republikeinse kamp geldt het woord 'gematigd' inmiddels bijna als een scheldwoord. Romney rekenen op de steun van de gevestigde orde binnen de partij. Die beschouwt een eventuele kandidatuur van Gingrich als een ramp en een garantie voor verlies tijdens de presidentsverkiezingen in november.

Super Tuesday
Deze maand staan er niet alleen voorverkiezingen op het programma in Nevada en Maine, maar ook in de staten Colorado en Minesota (aanstaande dinsdag) en Michigan en Arizona (dinsdag 28 februari). Een belangrijke graadmeter volgt op dinsdag 6 maart, Super Tuesday in het Amerikaanse verkiezingsjargon. Dan wordt duidelijk welke Republikein de meeste aanhang heeft in de staten Ohio, Georgia, Virginia, Oklahoma, Massachusetts en Vermont.

Partijcongres
De Republikeinen bepalen eind augustus tijdens een partijcongres in Florida wie het tijdens de presidentsverkiezingen mag opnemen tegen de Democratische kandidaat, president Barack Obama.

Topic
BNR-correspondent Reinout van Wagtendonk volgt de verkiezingen op de voet. Lees zijn bijdragen en al het andere nieuws over de presidentsverkiezingen in de VS hier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen