US elections16 sep '12 20:54Aangepast op 17 sep '12 06:49

Heart of Texas | What about de Indianen?

Auteur: Melvin Captein

In de Amerikaanse verkiezingsstrijd hoor je over zwarte kiezers, latinokiezers, andere etnische groepen, maar je hoort eigenlijk nooit over de oorspronkelijke bewoners: de Amerikaanse indianen.

Tekst en foto’s Reinout van Wagtendonk

De rodeo zit ingebakken in de cultuur van Texas. Jodie James’ vader zocht nog voor zijn zoontje klaar was met de kleuterschool een rodeo trainer voor hem. Opgroeiend in het piepkleine plaatsje Shepherd won Jodie z’n eerste kampioensgesp als 8-jarig jochie.  In het onderdeel calf roping: eerst met de lasso vanaf je paard een kalf vangen en dan in razende vaart het tegenspartelende beest tegen de grond worstelen en alle vier poten vastbinden. 

Als je dat niet binnen een seconde of dertien kan, tel je niet mee als rodeocowboy.  Jodie telde wel mee. Hij kreeg een studiebeurs voor de Texas A&M universiteit omdat hij zo goed te paard was, maar stopte al snel met studeren omdat hij als rodeoprof aardig wat geldprijzen opstreek. Twintig jaar geleden won hij zelfs een wereldtitel in het reizende rodeocircuit voor cowboys met indiaans bloed.

Jesse James
Jodie James is niet alleen een directe afstammeling van de roemruchte bandiet Jesse James, maar hij is van moeder’s zijde ook van de Comanches indianenstam. De Comanches hadden in het wilde westen ook niet de beste reputatie, lees daar De Overgave van Arthur Japin maar op na.

“Maar je hoeft niet bang te zijn voor je camera of je portemonnee, hoor,” lacht Jodie. “Familie van Jesse James en de Comanches of niet, we staan allang weer aan de goede kant.”

Hij werkt tegenwoordig als cowboy met de paarden die een hotel even buiten Austin voor de gasten beschikbaar heeft. Alleen de beste rodeoprofs kunnen echt jarenlang volledig hun brood blijven verdienen met dat in Texas en andere westelijke staten nog altijd zo populaire vermaak.

Indianen
In de Amerikaanse verkiezingsstrijd hoor je over zwarte kiezers, latinokiezers en steeds vaker ook over de groeiende groep kiezers van Aziatische afkomst.  Weinig of niets hoor je over de politieke invloed van de oorspronkelijke Amerikanen: de indianen. Die is er dan ook nauwelijks. Native Americans maken slechts ongeveer een procent van de Amerikaanse bevolking uit en daarbij hebben ze ook nog eens een van de laagste opkomstpercentages van de diverse bevolkingsgroepen.

Jodie James erkent dat hij nog nooit van z’n leven gestemd heeft en dat het hem ook geen enkel verschil maakt of Obama of Romney de komende vier jaar het Witte Huis zal bezetten.

“Als native American heb ik sowieso nooit veel vertrouwen gehad in de Amerikaanse regering,” verwijst Jodie naar een geschiedenis waarin de indianen nou niet bepaald veel te zeggen hebben gehad over hun land en hun leven. “Ze doen wat ze goeddunkt, dat deden ze ook al met alle verdragen met onze voorvaderen die ze eerst sloten en toen verbraken."

“Dus ik bemoei me er verder niet mee. I rather go to the practice pen and rope some calfs…

Gerelateerde artikelen