US elections7 mrt '12 04:45

Romney pakt ook Ohio

Auteur: Fleur de Bruijn

Mitt Romney is er bij de Republikeinse voorverkiezing alsnog met de zege vandoor gegaan in Ohio. Ook Alaska zette hij naar zijn hand. Rick Santorum won de kleine staat North Dakota.

In Idaho, een staat in het noordwesten van de VS, trekt Romney de zege met groot verschil naar zich toe, volgens een prognose van tv-zender Fox News. Na het tellen van 12 procent van de stemmen in de noordwestelijke leidt de mormoonse miljonair Romney met 78 procent van de stemmen. De Texaanse politicus Ron Paul staat op de tweede plaats met 11 procent.

Het is al de derde staat die door Santorum wordt gewonnen tijdens Super Tuesday, waarbij Republikeinen in tien staten dinsdag een presidentskandidaat kiezen. Santorum won eerder op de dag in Oklahoma en Tennessee. Romney heeft eveneens drie staten op zijn naam gezet, Romney won in zijn thuisstaat Massachusetts en in Virginia. Newt Gingrich won in één staat.

Kiesmannen
Uiteindelijk strijden de vier overgebleven kandidaten om 2.286 kiesmannen. Degene die er 1.144 (de helft plus één) weet binnnen te slepen is spekkoper. Romney is inmiddels een aardig eind op weg met 386 kiesmannen, Santorum heeft er 138, Gingrich 93.

De laatste winnaar van een voorverkiezing die niet één keer een absolute meerderheid veroverde -waardoor er een zogenaamde brokered convention aan te pas moest komen- was Thomas Dewey in 1948, die het uiteindelijk alsnog aflegde tegen Harry Truman. In 1924 gebeurde hetzelfde met de democraat Adlai Stevensen, die bij de uiteindelijke verkiezingen verloor van Eisenhower.

De laatste president die voortkwam uit een brokered convention  was Franklin D. Roosevelt, in 1932.

Ohio
De noordoostelijke staat Ohio, met ruim 11 miljoen inwoners, wordt gezien als een key state van de verkiezing. Opiniepeilingen in deze staat hadden al een nek-aan-nekrace tussen Romney en Santorum voorspeld.

Vooraf was er veel te doen om Ohio, een zogenaamde Swing State, een staat waar de presidentsverkiezing haar apotheose bereikt. Gezegd werd dat de potentiële tegenstrever van Obama in ieder geval Ohio moet winnen om later een kans te maken tegen de huidige president. De winnaar van Ohio, bij de presidentsverkiezing, is bijna altijd de definitieve winnaar; slechts twee keer in de geschiedenis liep het anders.

Super Tuesday
Dinsdag kiezen de Republikeinen in tien van de vijftig Amerikaanse staten wie in november de tegenkandidaat wordt van de Democratische president Barack Obama. Op deze Super Tuesday waren 437 gedelegeerden te winnen. Dat is bijna 40 procent van het totaal (1144) dat nodig is om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap binnen te slepen. Dus de winnaar van deze Super Tuesday is er nog niet.

Stemmen verdeeld
Een hele vette vis ging naar Newt Gingrich, hij haalde de meeste stemmen in zijn thuisstaat Georgia. De kiesmannen worden nu nog in percentages verdeeld. Dus het aantal stemmen dat Gingrich in Georgia kreeg, staat voor het percentage gedelegeerden. Vanaf 1 april geldt het principe van winner-takes-alle. En dan komen ook de grote staten langs zoals New York en Texas.

Steun voor Romney
De verkiezing op 'deze super dinsdag' leek uiteindelijk een nek-aan-nekrace te worden tussen Romey en Santorum. Hoewel Romney een kleine voorsprong had in de peilingen. Maar dat was vorige week wel anders, Toen leek Santorum nog een redelijke voorsprong te hebben.

Romney kreeg de laatste dagen veel steun van invloedrijke conservatieve Congresleden. Afgevaardigde Eric Cantor uit Virginia noemde hem 'de man voor dit jaar'. En volgens senator Tom Coburn uit Oklahoma is Romney het beste in staat om de bestaande problemen aan te pakken.

Gerelateerde artikelen