US elections8 feb '12 06:50

Santorum wint Minnesota op zijn sloffen

Auteur: Edme Koorstra

De conservatief-christelijke politicus Rick Santorum heeft in de Amerikaanse staat Minnesota moeiteloos de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen.

Op basis van de uitslagen die binnenkomen, meldt nieuwszender NBC dat Santorum met ongeveer 45 procent van de stemmen ver voor ligt op Ron Paul, die tweede wordt in deze staat. De grote favoriet binnen de partij is tot dusverre Mitt Romney. Maar hij moet het in Minnesota met een derde plaats doen, Newt Gingrich met een vierde.

Symbolisch
Santorum is wat achterop geraakt in de race en hoopt dat de voorverkiezingen van dinsdag zijn campagne nieuwe kansen bieden. In Colorado won hij ook, en in de staat Missouri hield de partij dinsdag ook een verkiezing, maar die heeft slechts een symbolische waarde. Santorum won daar ook met een grote voorsprong op zijn rivalen.

Kiesmannen
Missouri kiest in maart de gedelegeerden die op het partijcongres in augustus de Republikeinse presidentskandidaat aanwijzen. Die moet dan minstens 1144 gedelegeerden achter zich hebben. Voor de voorverkiezingen van dinsdag in Minnesota en Colorado hadden de Republikeinse stemmers Romney al ruim 100 gedelegeerden toebedeeld, Newt Gingrich ruim 30, Santorum 17 en Paul 9.

Gematigd
Romney geldt als de enige gematigde kandidaat die bovendien de oude garde van de partij belichaamt. Hij heeft 57 miljoen dollar in zijn campagnekas, meer geld dan de overige drie samen.

Gerelateerde artikelen