US elections7 feb '12 06:20

Mike Beck: Moeilijke paarden bestaan niet

Auteur: Edme Koorstra

Robert Redford is eigenlijk de enige echte Horse Whisperer, vindt Mike Beck. Deze Amerikaanse cowboy, gitarist en zanger/song writer verdient zelf ook de kost met het beter maken van moeilijke paarden.

Tekst en foto's: Reinout van Wagtendonk

Mike Beck was jarenlang cowboy van beroep. Koeien opdrijven, ze vangen met een lasso, ze brandmerken bij een vuur.  "Geen rodeo cowboy," zegt hij. "Dat zijn atleten die aan sport doen. Nee, gewoon de hele dag in het zadel te paard."

Hij is geen full-time cowboy meer. Met z’n songs en z’n gitaar verdient Beck minimale gages, alleen of met z’n band, in rokerige road house kroegen in Texas en andere westelijke staten.  Daarnaast wordt hij betaald voor zijn talent als paardenfluisteraar. 

Film
Het begrip horse whisperer bestaat volgens hem pas sinds Redford’s speelfilm uit 1998. "Ik heb er weinig mee, met die term, maar als dat etiket het mogelijk maakt voor mensen om een beetje te begrijpen wat ik doe dan vind ik het prima," zegt Beck, sigaretten rokend buiten een paardenstal in de heuvels boven Austin. "Ik vond het een fijne film, daar niet van. Mooie locaties in Montana. Maar heel erg Hollywood."

En dan, lachend:  "Als iemand een film zou maken over wat ik doe zou het waarschijnlijk snel vervelen."

Mensen
Beck was een buurman van Tom en Bill Dorrance, twee legendarische en inmiddels overleden cowboys die als een soort goeroes niet alleen hun wijsheden over paarden, maar over het leven deelden met discipelen zoals Mike.  "Wat ik van hun geleerd heb is dat het uiteindelijk nooit om de 'moeilijke paarden' gaat, maar om de mensen die met die paarden omgaan."

'Fout advies'
De laatste veertien zomers werd hij als een van de Dorrance-volgelingen uitgenodigd om work shops te geven in Noorwegen, Zweden en Denemarken. Zijn reputatie daar kan niet meer stuk nadat hij een gevaarlijk geworden paard dat z’n eigenaar aanviel en op het punt stond om te worden afgemaakt tot bedaren kreeg.

"Die vrouw kreeg het foute advies van mensen die ook niet beter weten dat ze haar paard streng moest tonen wie er de baas is. Maar dat maakte het probleem alleen maar erger," vertelt Beck. "Ik heb met haar en haar paard gewerkt en alles is goed gekomen. Ze konden elkaar al snel weer vertrouwen."

Overheid
Mike Beck zegt dat hij net als z’n paarden vooral voor het moment leeft en op zichzelf vertrouwt. "Ik heb nog nooit van m’n leven ook maar iets van de overheid aangenomen of verwacht," zegt hij over zijn politieke opvattingen.

In 2008 stemde hij op Obama. Maar hij werd daarin wel wat teleurgesteld. Dat was opnieuw een reden voor hem, zegt hij, om gewoon z’n eigen gang te willen gaan, zo min mogelijk gestoord door overheid en politiek.

"Ik volg de verkiezingen en de politiek niet echt goed," zegt hij. "Ik probeer gewoon zo goed mogelijk een goed en eerlijk leven te leiden. That’s the best way to spread the love…"

Gerelateerde artikelen