US elections5 nov '12 21:33Aangepast op 6 nov '12 07:44

Obama en Romney swingen van staat naar staat

Auteur: Thijs Baas

Barack Obama en Mitt Romney zijn begonnen aan hun laatste verwoede pogingen om de zwevende kiezers in de laatste swing states over te halen op hen te stemmen.

Deze jacht vormt het sluitstuk van een stevige campagne, die nog geen duidelijke favoriet heeft opgeleverd. Obama lijkt slechts een geringe voorsprong te hebben in de meeste doorslaggevende staten.

In de afsluitende Washington Post-ABC News tracking poll krijgt de zittende president de voorkeur van 50 procent van de kiezers. Opponent Mitt Romney moet het met 3 procentpunt minder doen. Van de kiezers denkt 55 procent dat Obama wint, 35 procent zet zijn geld in op Romney, terwijl 10 procent zich niet aan een voorspelling durft te wagen.

Volgens de laatste peiling van Reuters/Ipsos heeft Obama op dit moment 3 procentpunt voorsprong op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Van de 4.725 kiezers die het bureau in het hele land ondervroeg, zei 48 procent de Democraat Obama te zullen stemmen, terwijl 46 procent voor Romney gaat.

Swing states
Obama bezocht op de laatste campagnedag drie swing states, Romney zelfs vier. Ohio kan zich verheugen op de komst van beide presidentskandidaten. Sinds 1960 is geen enkele kandidaat er meer in geslaagd het presidentschap binnen te slepen zonder in deze staat de meerderheid te halen.

Obama deed in New Hampshire nog een dringend beroep op zijn achterban om er nog even vol voor te gaan. "We zijn te ver gekomen om nu achteruit te schakelen." Romney deed een beroep op het patriottisme van zijn potentiële kiezers. "We zijn Amerikanen. We kunnen iets doen." De Republikein bezocht naast Ohio ook nog Pennsylvania en Virginia.

Partijgrenzen
Obama mikt volledig op Florida, Ohio en Colorado. In Concord in New Hampshire liet hij in een toespraak weten over de partijgrenzen heen te willen werken om de politieke patstelling in Washington te doorbreken, zonder overigens concessies te doen aan prioriteiten als de gezondheidszorg.

De toon van Romney was minder verzoenend. "Het enige wat tussen ons in staat is een gebrek aan leiderschap. Dat is waarom we verkiezingen hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen