US elections5 nov '12 16:55

Topeconoom: Stem op Obama beste voor economie

Auteur: Pieter van den Akker

Obama herkiezen is het beste voor de Amerikaansen economie. Dat zegt de Nederlandse topeconoom en vermogensbeheerder Antoine van Agtmael op BNR.

Hoewel Romney 'een echt succesvolle zakenman' is, zegt Van Agtmael, is het voor de VS beter als Obama aan zijn tweede termijn mag beginnen. "Romney heeft wel een hoop plannen, die erg ambitieus zijn. Maar naar mijn gevoel zijn ze ook erg dúbieus. Hij wil wel 12 miljoen jobs creëren, maar hóe hij dat wil doen, zegt 'ie niet en is helemaal niet duidelijk."

Hij gaat verder: "Ten tweede is er naar mijn gevoel iets mis met de cijfers van Romney. Er is ook iets mis met de cijfers van Obama, maar er is méér mis met die van Romney. Als je de belasting wil verminderen en je wil meer geld aan Defensie - en toch het tekort op het budget helemaal wil terughalen - gaat dat niet. Je móet iets aan die belastingen doen."

Rente-manipulator
Daar komt volgens Van Agtmael bij dat Romney een slechte start zal maken als hij de verkiezingen wint. "Hij heeft beloofd slecht te gaan beginnen. Hij heeft gezegd: China is een valuta-manipulator, nou ja, een heleboel bondgenoten van de VS zijn valuta-manipulators. Maar het probleem hier is dat Amerika een grote rente-manipulator is en dat kost China een hoop geld. Dus daarmee beginnen is alleen maar ruzie maken die onzekerheid geeft. En daar hebben mensen, zakenmensen, een grote hekel aan."

Obama mist affiniteit met ondernemer
Toch valt er ook wat aan te merken op Obama, vindt Van Agtmael. De zittende president heeft namelijk totaal geen affinitieit heeft met ondernemers. Van de meer dan 100 keer dat Obama ging golfen dit jaar, ging hij hooguit 5 keer golfen met een ondernemer, zegt Van Agtmael. Dat zegt iets over zijn interesse. Hij vindt dat soort contacten blijkbaar niet belangrijk.

Van Agtmael, voormalig topeconoom bij de Wereldbank, vergaarde internationale faam met zijn boeken over opkomende markten. Hij is ook oprichter van EMM, van een van de grootste investeringsfondsen in ontwikkelingslanden ter wereld. EMM heeft er op dit moment meer dan 10 miljard dollar uitstaan.

Inhaalrace China
De Amerikaanse economie is nog altijd de grootste en belangrijkste economie van de wereld. Voorlopig blijft dat ook zo, verwacht Van Agtmael, want de inhaalmanoeuvre van China verloopt trager dan gedacht. Dat komt doordat de Amerikaanse economie aan concurrentiekracht heeft gewonnen, terwijl China, tot ieders verrassing, op dat punt heeft ingeleverd. Van Agtmael noemt het opmerkelijk dat Romney en Obama hieraan in de campagne geen aandacht besteden.

Harde acties
Romney belooft zijn kiezers harde acties tegen de volgens hem oneerlijke handelspraktijken van China. Een ongelooflijk domme actie van  de Republikeinen, vindt Van Agtmael. Tot drie dagen geleden geloofde hij dat Romney het tegen Obama zou redden. Maar nu verwacht hij toch dat Obama als winnaar uit de bus komt, met misschien wel een groter verschil dan iedereen nu denkt.

Gerelateerde artikelen