US elections17 okt '12 05:54Aangepast op 17 okt '12 10:23

Obama laat tanden zien in tweede debat

Auteur: Thijs Baas

Barack Obama opende vannacht in het tweede debat met zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney de aanval op thema's als werkloosheid en belastingen. Met succes volgens de eerste peilingen.

Daarmee probeerde de Amerikaanse president de schade te herstellen van zijn zwakke optreden in het eerste debat. Obama's voornaamste punt was Romneys eenzijdige focus op belastingverlaging voor rijken. "Gouverneur Romney zegt dat hij een vijf-punten plan heeft. Maar hij heeft geen vijf-punten plan. Hij heeft een één-punt plan.''

Ook de discussie over energie was fel, in Hempstead. Beide kandidaten moesten vragen van kiezers in de zaal beantwoorden. Volgens Romney belemmert Obama de olie- en aardgasindustrie van de VS. Obama onderbrak zijn rivaal. "Wat Romney zegt, is niet waar.'' Volgens Obama is de olieproductie van de VS juist gestegen.

Obama probeerde tijdens het debat punten te scoren door enerzijds op zijn eigen successen te wijzen en anderzijds Romneys zwakte aan te kaarten. Hij noemde nu wel het uitschakelen van Osama Bin Laden als eigen verdienste. Verder herinnerde Obama de kijkers aan een filmpje waarin te zien is hoe Romney 47 procent van de Amerikanen als klaplopers bestempelt.

Mislukte aanval Romney over Libië
Een opvallend moment in het debat was dat Romney zei dat Obama de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi pas na twee weken als terreurdaad had bestempeld. Hij wilde hem daarmee beschuldigen van slap optreden. Maar de bewering van Romney bleek aantoonbaar niet te kloppen, Obama sprak namelijk al direct na de aanval over terrorisme.

Donatello Piras van het Nederlands Debatinstituut zei bij BNR Humberto Tan dat dit een cruciale fout was van Romney: "Het was een funest moment. Het mooie was dat Obama op dat moment op zijn kruk zat, minzaam lachte en toen zei 'please proceed'.

Hij voorvoelde al dat Romney in de fout zou gaan en hij trapte inderdaad in die val [...] Romney kon wel door de grond zakken op dat moment en toen zei hij ook dat hij zich misschien had vergist."  

Gemengd

Erik van Bruggen van campagnebureau BKB was in Hempstead en bevond zich in een zeer gemengd gezelschap. "Het was een hele duidelijke comeback van Obama. Het werd steeds stiller bij de Republikeinen en steeds uitbundiger bij de Democraten in de zaal waar wij zaten." De debatleidster was behoorlijk prominent aanwezig. "Het was de eerste keer sinds tijden dat de debatleider zorgde dat er een echt debat gevoerd werd."


Ook correspondent Reinout van Wagtendonk zag Obama in zijn rol groeien. "Romney begon een beetje te hakkelen en je kon merken dat hij zelf ook wel merkte dat het wat minder ging, terwijl Obama zich juist volzoog met zelfvertrouwen. Dat was in vergelijking met twee weken geleden een verschil van dag en nacht."

In de eerste vijftien minuten probeerde Romney zijn opponent nog te intimideren, maar op sociale media werd dat duidelijk niet echt gewaardeerd.

"De verwachtingen voor Romney waren hooggespannen. Maar vanaf het begin was Obama in het offensief. Het was een heel goed optreden van Obama en een goed optreden van Romney", zegt Van Wagtendonk.

Obama tot winnaar uitgeroepen
Een exit poll van CNN liet zien dat 46 procent van de kijkers Obama als winnaar aanwees, Romney kreeg de steun van 39 procent.

Ook volgens de steekproef van CBS News komt de president als beste uit de bus: 37 tegen 30 procent. Zo'n 56 procent van de deelnemers aan die peiling denkt bovendien dat Amerikaanse middenklasse beter af is met Obama in het Witte Huis, 43 procent heeft meer vertrouwen in Romney.

Wat blijft hangen?
Nu de presidentskandidaten hun debat hebben gevoerd, is nu bepalend wat de media en commentatoren er van vinden, zegt Donatello Piras van het Nederlands Debatinstituut op BNR: "Een debat vervliegt direct, maar daarna gaan we het erover hebben. Dus wat er blijft hangen na het debat is pas het echte bepalende en daar was Obama bijna altijd beter dan Romney."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen