US elections19 jun '12 18:15Aangepast op 20 jun '12 07:57

Obama oefent debatten met ‘imitator’ John Kerry

Auteur: Anne-Greet Haars

President Barack Obama heeft voormalig presidentskandidaat John Kerry gevraagd om zijn tegenstander Mitt Romney te spelen in de oefendebatten. Dat meldt Wall Street Journal.

Obama heeft Kerry gevraagd omdat hij weet wat er nodig is om goed te presteren in een debat. Toen hij de Democratische kandidaat was tegenover toenmalig president George W. Bush, presteerde hij in alle drie de televisiedebatten goed.

Daarbij is de Republikeinse kandidaat Romney een bekende van Kerry, dus is hij nog beter in staat hem na te spelen.

Stijl en aanvallen
Het gaat er vooral om dat Kerry zo goed mogelijk de stijl en mogelijke antwoorden en aanvallen van Romney kan imiteren. En dit alles om Obama voor te bereiden op de drie grote televisiedebatten, waarvan het eerste plaatsvindt op 3 oktober 2012 op de Universiteit van Denver.

Oorsprong debatten
De oorsprong van de Amerikaanse televisiedebatten gaat terug naar John F. Kennedy en Richard Nixon, die in 1960 streden om de presidentszetel. De winnaar van dit debat was volgens de kijkers Kennedy, mede dankzij zijn goede uiterlijk. Maar vooral ook omdat Nixon net opgeknapt was van een griepje, slecht geschminkt was en veel zweette. Daardoor maakte de Republikein geen goede indruk.

Kijk hier de oude beelden van het debat:

Volgens televisiekijkers won Kennedy, terwijl de luisteraars vonden dat Nixon beter presteerde. John F. Kennedy won uiteindelijk ook de verkiezingen.

Bang
Na dit debat duurde het 16 jaar voordat er weer kandidaten met elkaar in debat gingen, omdat veel kandidaten bang waren dat een debat ze zou schaden. Maar in 1976 namen Gerald Ford en Jimmy Carter het wel weer tegen elkaar op in een national televisiedebat en sindsdien is het niet meer weg te denken uit de verkiezingscampagnes.

Relevantie
Maar hoe relevant de debatten uiteindelijk zijn voor de uitslag is wel de vraag. Onderzoeksbureau Gallup heeft in 2008 onderzocht wat de invloed is van de debatten op de uitslag van de verkiezingen. Het bureau concludeerde dat ze bijna nooit een ‘game changer’ zijn. Op twee verkiezingsjaren na hebben de presidentiële debatten geen belangrijk effect gehad op de uitslag. Eén van die uitzonderingen is het jaar 1960, het ‘oerdebat’ tussen Kennedy en Nixon.

Maar, concludeert Gallup, in een verkiezingsjaar waarin de strijd gelijk op gaat, kan elke beweging een kiezer doen veranderen en een televisiedebat kan zo’n beweging op gang helpen.

Ook al heeft Obama in het verleden vaker laten zien dat hij goed kan debatteren; een extra oefening is dus nooit mis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen