US elections25 okt '12 10:57Aangepast op 29 okt '12 11:45

Obama en Romney wekken kooplust belegger

Auteur: Thijs Baas

Nederlandse beleggers schatten de economische kansen in de Verenigde Staten gunstig in. Het aantal beleggers met plannen om de beleggingen in de VS uit te breiden is meer dan verdubbeld.

Uit een in opdracht van vermogensbeheerder Schroders uitgevoerde enquête onder 331 beleggers blijkt dat de optimistische verhalen van de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney een positief effect hebben op de behoefte om in de VS te beleggen. "Als de verkiezingen voorbij zijn en we het weer over de economische problemen van de VS gaan hebben, zal het resultaat waarschijnlijk anders zijn", zegt algemeen directeru Michel Vermeulen van Schroders. Ook het huidige pessimisme over de eurocrisis lokt de beleggers naar de Verenigde Staten.

Beleggingsadviseurs
Beleggers schakelen steeds vaker de hulp in van beleggingsadviseurs, blijkt uit de enquête: in 2011 nam één op de drie een professional in de arm, inmiddels is dat gestegen tot meer dan de helft. "Ook dat kan de toegenomen populariteit van de VS verklaren, want beleggers wordt vaak geadviseerd hun risico zo veel mogelijk over verschillende landen en bedrijven te spreiden.''

In de praktijk blijven de meeste beleggers zich richten op aandelen uit eigen land. Gemiddeld wordt nog altijd het meeste belegd in Nederland zelf (50 procent). Ongeveer 17 procent van het vermogen wordt gestoken in de rest van Europa. China wordt door 55 procent van de ondervraagden gezien als aankomende economische grootmacht, maar slechts 5 procent van de beleggers is bereid om de komende maanden geld in het land te steken. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen