US elections29 okt '12 05:57Aangepast op 29 okt '12 11:45

Reinout van Wagtendonk | Battleground State

Auteur: BNR Webredactie

Nederlanders die voor Mitt Romney zijn vind je niet zo gemakkelijk in de Amerikaanse presidentsstrijd. Gerry Weidema komt uit het Brabantse Land van Cuijk maar woont sindsdien al zo’n 45 jaar in New Hampshire. Zij kiest wel voor de Republikein: voornamelijk vanwege de economie.

Tekst en foto’s Reinout van Wagtendonk

New Hampshire is één van de weinige Amerikaanse staten die nog meetellen in de presidentsstrijd. Van het grootste deel van de staten weten de kandidaten allang of ze er zullen winnen of niet. Maar het kleine New Hampshire, met slechts vier van de 538 stemmen in het College van Kiesmannen, is een battleground state en dat is niet iets dat de inwoners kunnen negeren. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat bombarderen de verkiezingscampagnes ze met radio- en TV-spotjes.

“We beginnen het nu wel een beetje beu te worden,” zegt Gerry Weidema. “Ook die constante telefoontjes van de kandidaten die om je steun vragen. Maar klein als we zijn, New Hampshire is een belangrijke staat. Het is nog niet zeker of we op 6 november in meerderheid Republikeins of Democratisch zullen kiezen.”

Gerry emigreerde in 1967 naar New Hampshire. Voor de liefde. Dat eerste huwelijk liep al snel stuk, maar zij bleef in die staat. Als werkstudent haalde ze haar CPA-accountantsdiploma. Sinds 1981 heeft ze haar eigen accountantsbedrijf dat ze uitbreidde met een financiëel adviesbureau voor particulieren. Sinds ze Amerikaans staatsburger werd in 1980 staat ze als kiezer geregistreerd bij de onafhankelijken: als independent. 

“Niet als Republikein of Democraat, want ik kies altijd voor de persoon en dat is in iedere geval in de voorverkiezingen makkelijker als je staat ingeschreven als onafhankelijke,” legt Gerry uit. “Maar ik moet wel zeggen dat ik meestal op Republikeinen stem. Ik stemde in 2008 ook niet op Obama, maar op John McCain voor het presidentschap.”  

Dit jaar kiest ze voor Mitt Romney. “Ik ben het in lang niet alles met hem eens", zegt ze. “Zo vind ik het heel erg hoe de Republikeinen er tegen zijn dat vrouwen zelf kunnen beslissen wat ze met hun lichaam doen, de abortuskwestie. Maar ik vind het belangrijker om voor de kandidaat te stemmen die beter zal zijn voor de economie."

“Romney is groot geworden in het zakenleven. Hij weet hoe hij een succesvolle zaak kan opbouwen. En ik denk ook dat hij beter zal zijn in het tot elkaar brengen van de twee partijen. Ik vind dat Obama dat helemaal niet goed gedaan heeft. De president kan niet alle beslissingen nemen, kan ook niet alles goed maken in het land. Maar je moet wel proberen om de partijen bij elkaar te trekken om ervoor te zorgen dat er beslissingen worden genomen. Op het ogenblik geloof ik dat er absoluut niets gebeurt hier in Amerika.”

Gerry’s Nederlandse familieleden uit Mill, Noord-Brabant, zijn net als zoveel andere Nederlanders veel minder onder de indruk van Mitt Romney. “Wanneer ik er op bezoek ben praten we ook maar niet over politiek”, lacht ze. “We staan wat dat betreft altijd heel erg tegenover elkaar. Omdat ik een zakenvrouw ben geworden in Amerika en gezien heb hoeveel je hier kunt bereiken, ben ik veel meer voor het zakenleven hier. Ik vind wel dat mensen die steun nodig hebben geholpen moeten worden. Maar het lijkt er steeds meer op dat iedereen die meent in aanmerking te komen voor hulp dat voor niets wenst te krijgen."

“Amerika is zo sterk geworden omdat iedereen die hier binnen kwam hard ging werken. Zo zie ik mezelf ook. Ik heb altijd hard gewerkt en dat doe ik nog steeds om m’n eigen zaak op te bouwen en voor mezelf te zorgen. Ik zie steeds meer de neiging dat mensen willen dat de regering voor ze zal zorgen en daar ben ik helemaal op tegen.”

De roemruchte uitspraak van Mitt Romney over 47 procent van de Amerikaanse bevolking die geen verantwoordelijkheid voor zichzelf wil nemen was voor de 64-jarige Gerry Weidema dan ook helemaal niet zo aanstootgevend. Op veel punten is ze het niet eens met Mitt Romney, maar op het gebied van economie, begrotingstekorten en bezuinigingen wel. 

“Zonder economie hebben we geen land meer, verklaart ze. “Als de economie niet beter wordt, hoe kunnen we dan sterk blijven als Amerika?  Daarom bepaalt dat mijn stem.”

Gerelateerde artikelen