US elections29 okt '12 11:26

Dagelijks op BNR: Daily Show

Auteur: Pieter van den Akker

Nog 8 dagen te gaan tot de verkiezingen in de VS. We zijn in de eindsprint van de campagne aanbeland, en dus draaien ook de late night shows op volle toeren. Die hebben soms nog meer invloed dan nieuwsprogramma’s.

Redacteur Jan Postma volgt tot de verkiezingen voor BNR de Daily Show op de voet. Het programma van presentator Jon Stewart is een van de best bekeken satirische nieuwsprogramma's in de VS.

'Beter geen nieuws dan Fox-news'
Die late night show is niet alleen entertainment, legt hij uit. "Steeds meer jongeren gebruiken het als nieuwsbron. Laatst was er een onderzoek waaruit bleek dat kijkers naar de Daily Show eigenlijk beter geïnformeerd waren dan Amerikanen die naar het gewone nieuws kijken. Als uitsmijtertje daarbij: mensen die naar Fox News keken waren nog slechter geïnformeerd dan mensen die helemaal geen nieuws keken."

De invloed van programma's als de Daily Show neemt steeds meer toe, weet Postma. "De kandidaten komen bij alle shows langs om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Obama zat vorige week bij Jay Leno en de week daarvoor bij de Daily show. Vorige maand bij David Letterman, en ga zo maar door."

Romney mijdt shows
De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney is een uitzondering, vertelt hij. "Die vermijdt die shows juist. Hij voelt zich er wat ongemakkelijk bij. Letterman riep vorige maand daarom zijn kijkers op niet op Romney te stemmen als hij niet langs zou komen. Dat heeft blijkbaar niet veel indruk gemaakt, want hij is nog steeds niet langs geweest. "

Het eerste fragment dat  hem is opgevallen, is hieronder te bekijken.

De Daily show is van dinsdag tot vrijdag om half 11 te zien op comedy central extra. De leukste fragmenten zijn op deze site te

Gerelateerde artikelen