US elections8 mei '12 10:11

Santorum steunt Mitt Romney

Auteur: Pieter van den Akker

De conservatieve Republikein Rick Santorum steunt Mitt Romney in zijn strijd om het Amerikaanse presidentschap. Santorum was tot hij zich vorige maand terugtrok, de belangrijkste rivaal van Romney.

Het is vrijwel zeker dat Romney het in november zal opnemen tegen de Democratische president Barack Obama. Santorum en Romney spraken elkaar vrijdag om de lucht tussen hen beiden te klaren na de felle campagne. Romney zei na afloop nog dat hij niet verwachtte dat Santorum zijn steun voor hem zou uitspreken.

De vrome katholiek Santorum heeft in zijn campagne vooral gestreden voor een terughoudende overheid en tegen legalisering van abortus en euthanasie.

Kansen
Santorum zei dat Romney net als hij het gezin als 'hoeksteen van de samenleving' ziet en het beschermen daarvan hoog in het vaandel heeft staan. Verder spraken de twee Republikeinen over hoe Amerika van 'het land van kansen', dat de grondleggers van Amerika ooit stichtten 'fundamenteel veranderd is om meer op een socialistische Europese staat te lijken'.

Vrij spel
Begin mei staakte Newt Gingrich zijn campagne en sprak zijn steun uit voor Romney. Ron Paul, Romney's enige overgebleven tegenstrever, blijft in de race maar is kansloos om de Republikeinse nominatie binnen te halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen