US elections1 mei '12 19:58

Gingrich staakt strijd om presidentskandidaatschap

Auteur: Harmen Simon Teunis

De republikein Newt Gingrich is niet langer in de race om de Republikeinse kandidaat bij de komende Amerikaanse presidentverkiezingen te worden.

In een videoboodschap op zijn website maakte hij dinsdag bekend dat hij zijn campagne opschort. Woensdag komt hij met een officiële verklaring.

De conservatief Gingrich zegt nog wel op pad te gaan om te strijden voor de toekomst van het land en een stokje te steken voor een herverkiezing van Barack Obama. Dat zou volgens hem een ramp zijn voor het land. "Iedereen heeft volgens mij een plicht om al het mogelijke te doen om Barack Obama te verslaan".

Vorige week was al uitgelekt dat Gingrich zich waarschijnlijk zou terugtrekken.

Voorzitter Huis van Afgevaardigden
Gingrich was van 1979 tot 1999 lid van het Huis van Afgevaardigden, de laatste 4 jaar als voorzitter. Hij leidde de Republikeinen in 1994 naar een grote verkiezingsoverwinning.

Romney
Gingrich' tegenstander Mitt Romney wordt vrijwel zeker de Republikeinse presidentskandidaat. Hij heeft alleen de liberaal Ron Paul nog tegenover zich. Eerder trokken Rick Santorum, Rick Perry, Michele Bachmann, Herman Cain, Jon Huntsman en Buddy Roemer zich al terug.

In augustus kiezen de Republikeinen definitief hun kandidaat. Die neemt het op 6 november op tegen de zittende president, de Democraat Barack Obama.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen