BNR pensioendag17 jun '11 14:29Aangepast op 17 jun '11 14:53

Ook 57-jarige werknemers moeten langer doorwerken

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Werknemers die eind dit jaar 57 jaar of ouder zijn en officieel op hun 65ste met AOW en pensioen gaan, moeten feitelijk een halve tot maximaal 4,5 maand langer werken om hun volledige pensioen op te kunnen blijven bouwen.

Dat antwoordt minister Henk Kamp van Sociale Zaken op vragen van de Tweede Kamer. Eerder deze week kondigde de minister aan om de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar te verhogen.
Pensioenakkoord
Ook het onlangs gesloten pensioenakkoord biedt geen oplossing voor het gat in de pensioenuitkering.
Kamp zegt dat gevolgen voor bijna of net gepensioneerden beperkt zijn, vooral in vergelijking met maatregelen die gelden voor werknemers die na 2020 moeten doorwerken. Daarna gaat de AOW-leeftijd namelijk naar 66 jaar. Kamp neemt dan ook geen aanvullende maatregelen.
Pensioengat overbruggen
Volgens de minister kan het tekort in het pensioen gemakkelijk overbrugd worden door maximaal 4,5 maanden langer door te werken. Maar dat plan is niet eenvoudig: de meeste mensen gaat immers op hun 65ste automatisch met ontslag.
Werkgevers
Volgens minister Kamp moeten werknemers en werkgevers zelf door cao-onderhandelingen uit dit probleem zien te komen. Hij gaat de mogelijkheid om ook voor 2020 langer door te mogen werken in ieder geval niet wettelijk regelen.
Lees meer op FD.nl


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen