A la Carte5 aug '15 06:57Aangepast op 5 aug '15 11:56

À la Carte | Zelfstandigen door het land

Auteur: BNR Webredactie

Kleiner, groter, meeste, snelste. Of het nu om inbraken, auto's of jongeren gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land. Zo zitten ondernemers meer op het platteland dan in de stad.

Het platteland is veel ondernemender dan de stad: op het platteland zitten de meeste zelfstandig ondernemers. Dat blijkt uit een analyse van BNR in samenwerking met kaartenspecialist Esri.

Landelijk is in Nederland zo'n 16 procent zelfstandig. In gemeenten als Lochem en Baarle-Nassau ligt dat veel hoger: daar is minimaal 25 procent zelfstandig.

Volgens Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht, worden de onderlinge verschillen veroorzaakt door verschillen in verwachte economische groei. Daarnaast werken in bepaalde sectoren veel meer zelfstandigen dan in andere.

Het is niet per se een goed teken als er veel zelfstandigen in een gemeente wonen. Stam: “Er zijn goed functionerende gemeenten met veel zelfstandigen, met weinig zelfstandigen; er zit een kopgroep in van innovatieve zelfstandigen, zelfstandigen die bezig zijn een snelgroeiend bedrijf neer te zetten, maar er zijn ook zelfstandigen die onder de armoedegrens zitten die geen alternatief hebben dan werkloos worden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen