A la Carte6 aug '15 08:25

À la Carte | Verhuizingen

Auteur: BNR Webredactie

Kleiner, groter, meeste, snelste. Of het nu om inbraken, auto's of jongeren gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land. Ook buiten krimpregio's gaan mensen weg

Zo zijn er gebieden in Nederland waar veel meer mensen weg-verhuizen dan dat mensen zich er vestigen. Niet alleen in de bekende krimpgebieden, maar ook daarbuiten. Zo vertrekken veel jongeren uit oude groeikernen als Hoofddorp en Spijkenisse. Dat blijkt uit cijfers van kaartenmaker ESRI en BNR.

Reden vertrek
Pieter Hooimeijer, hoogleraar demografie en geografie aan de Universiteit Utrecht, vertelt dat het niet alleen komt doordat deze steden niet aantrekkelijk genoeg zijn. "Waar het ook om gaat is dat heel veel jongeren die daar wonen, daar naartoe zijn verhuisd met hun ouders. Inmiddels zijn zij zover dat ze willen gaan studeren en zich daarom in de stad vestigen. Dat wil niet zeggen dat die groeikern hen niet aanspreekt."

Voorzieningen
Hooimeijer vertelt dat de ontwikkeling al enige tijd zichtbaar is. "We zien al langer dat de groeikernen die centraal gelegen zijn, dus aan de binnenkant van de Randstad, het altijd beter doen dan de groeikernen die aan de buitenkant liggen. Ook een goed voorzieningenniveau maakt zo'n groeikern aantrekkelijker, dat zie je bijvoorbeeld in Amstelveen en Haarlem. Die steden sluiten veel beter aan bij de belangstelling van hoogopgeleide jongere, voor wie Amsterdam bijvoorbeeld te duur is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen