À la Carte | AED's
Kleiner, groter, meeste, snelste. Of het nu om inbraken, auto's of jongeren gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land. Zo ook bij het vinden van het dichtstbijzijnde reanimatieapparaat (AED).
Hoewel er op steeds meer plaatsen in ons land reanimatieapparatuur hangt, blijken veel van deze zogeheten AED´s niet landelijk geregistreerd te staan. Dat blijkt uit een analyse van kaartenspecialist ESRI en BNR.
Hartstilstand
Ank van Drenth, arts bij de Nederlandse Hartstichting, vertelt dat het van groot belang is dat deze registratie wel gaat plaatsvinden. "De meeste mensen krijgen een hartstilstand in de huiselijke omgeving. Dat gebeurt ongeveer driehonderd keer per week buiten het ziekenhuis. Als je in zo'n geval de 112-centrale belt kan men hulpverleners sturen met een AED uit de buurt. Een ander deel van de AED's is bereikbaar via een app waar het Rode Kruis aan werkt."
Buiten ophangen
Het is aan bedrijven om AED's te gaan registreren, zodat er op nog meer plekken direct toegang is tot een reanimatieapparaat. "Het is de keuze van bedrijven, winkels en allerlei centra die er één hebben, waar ze hem ophangen en of ze hem registreren."
"Overigens is het allerbelangrijkste in het geval van een hartstilstand nog altijd: direct reanimeren. Als er geen AED in de buurt is, dan met de hand."
Drie kilometer
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde afstand tot een AED in veel gebieden buiten de Randstad meer dan drie kilometer is. En dat kan een groot verschil maken, wanneer directe hulp nodig is, vertelt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis.
Rode Kruis-app
Ook Stoffels roept mensen op om door te geven waar nog ongeregistreerde AED's hangen. "Er zijn er in Nederland 60.000 tot 80.000 verkocht, maar er staan er maar 22.000 geregistreerd. 60 procent van de Nederlanders heeft daarnaast geen idee waar de dichtstbijzijnde AED hangt. We vragen mensen dan ook hun apparaten aan te melden in de app van het Rode Kruis. Zodat deze kennis voor iedereen beschikbaar is."