A la Carte7 aug '15 07:40

À la Carte | Videotheken

Auteur: Karlijn Meinders

Kleiner, groter, meeste, snelste. Of het nu om inbraken, auto's of jongeren gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land. Ook als het gaat om de locatie van videotheken.

Per inwoner staan de meeste videotheken niet in de stad, maar aan de grens. Dat blijkt uit een analyse van kaartenspecialist ESRI en BNR. Grote steden als Utrecht en Amsterdam tellen niet meer dan één videotheek op de 100.000 inwoners. Bij kleine grensgemeenten als Meerssen, Hulst en Winsterwijk ligt dat aantal veel hoger: op zeven of zelfs meer.

Functie videotheek
Martin de Wilde, directeur en voorzitter van de Nederlandse Verenging voor Entertainment Retailers, vertelt dat dat vooral komt door de functie van de videotheek. "In grote steden worden producten op allerlei andere plekken al aangeboden. In kleinere plaatsen heeft zo'n one-stop-shop nog wel een functie. Daar groeit een videotheek uit tot een winkel waar je producten en diensten kunt vinden die je nergens anders hebt. Denk aan postagentschappen, afhaalpunten voor webwinkels, hervulstations voor cartridges of rookwaar."

Sobere toekomst
Volgens De Wilde duurt het niet lang meer voordat er helemaal geen echte videotheken meer bestaan. "Je kunt niet voorbij aan de opkomst van de digitale distributie, Netflix is daar een goed voorbeeld van. Het aantal videotheken is mede hierdoor in de afgelopen jaren drastisch gedaald en dat aantal zal de komende jaren nog verder teruglopen. Een videotheek zoals we die kennen van vroeger heeft een pure functie, die gaat het niet overleven en zal ophouden te bestaan in deze vorm."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen