A la Carte20 jul '15 07:02Aangepast op 20 jul '15 11:00

À la Carte | Elektrisch en hybride verspreid over 't land

Auteur: BNR Webredactie

Kleiner, groter, meeste, snelste. Of het nu om inbraken, auto's of jongeren gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land.

In de Randstad rijden de meeste hybride en elektrische auto's rond. Dat blijkt uit een analyse van kaartenspecialist Esri en BNR. De groenste gemeente van Nederland wat betreft hybride auto's is de gemeente Vianen in Utrecht.

Zakelijke kilometers
Volgens Frank Meurs, Wethouder Milieu en duurzame ontwikkeling in de Gemeente Vianen, heeft de ligging van de gemeente hier veel invloed op. "We zijn een stadje met heel veel forenzen, inkomend en uitgaand. Daar zitten veel zakelijke kilometers onder. Het wagenpark ververst snel en die zakelijke kilometers worden ingekocht met de bijtelling in het achterhoofd."

Groene toekomst
Volgens Meurs probeert de gemeente een sturende factor te zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling. "We stimuleren dit op korte termijn door het plaatsen van laadpalen en het uitvoeren van bijvoorbeeld warmtescans bij woningen. Maar we kijken ook naar de lange termijn. We hebben duurzaamheid geïntegreerd in al onze programma's. Voor 2016 gaan we bijvoorbeeld investeren in een helemaal duurzame woonwijk aan de rand van de stad."

Meurs verwacht dat Vianen het goed blijft doen op het gebied van duurzaamheid en hij ondersteunt ook de overgang van hybride naar volledig elektrisch. "We gaan daarom dit jaar en volgend jaar nog een groot aantal laadpalen bijplaatsen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen