A la Carte27 jul '15 06:46Aangepast op 27 jul '15 07:01

À la Carte | Inbraken per gemeente

Auteur: BNR Webredactie

Kleiner, groter, meeste, snelste. Of het nu om inbraken, auto's of jongeren gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land. Alphen-Chaam is koploper als het gaat om het aantal inbraken per inwoner.

Eén op de 33 inwoners in van Alphen-Chaam heeft vorig jaar te kampen gehad met inbraak. Dat blijkt uit een analyse van kaartenspecialist ESRI en BNR. Daarmee was deze Brabantse gemeente koploper in ons land.

Geografische oorzaak
Burgemeester Joeri Minses van Alphen-Chaam noemt het een twijfelachtige eer om bovenaan het lijstje te staan. Volgens hem wordt er dan ook alles aan gedaan om dat cijfer zo snel mogelijk omlaag te brengen. Volgens Minses speelt de ligging van de gemeente een erg grote rol. "Er is een grote geografische oorzaak: Alphen-Chaam ligt nabij twee grote autosnelwegen en vlakbij de grens met België en we hebben een zeer uitgestrekt buitengebied. Als je iets hebt gedaan wat niet door de beugel kan, ben je zo weg."

In goed vertrouwen
Ook is het zo dat mensen nog wel eens de achterdeur in goed vertrouwen open laten staan als ze een boodschap gaan doen, vertelt Minses. "Je hoeft het voor ongenood bezoek niet makkelijker te maken natuurlijk, dus daar is ook nog een wereld te winnen. We zetten dan ook intensief in op een stukje bewustwording. Daarnaast werken we nauw samen met de politie om de pakkans te vergroten."

Gerelateerde artikelen