A la Carte22 jul '15 06:33Aangepast op 22 jul '15 13:56

À la Carte | Sporten in de provincie

Auteur: BNR Webredactie

Kleiner, groter, meeste, snelste. Of het nu om inbraken, auto's of jongeren gaat. Het is allemaal ongelijk verdeeld in ons land. Zo zijn de sportiefste inwoners van Nederland te vinden in de provincie Utrecht.

Meer dan de helft van de inwoners daar sport wekelijks. Dat is zeker niet het geval in Zeeland: daar sport slechts 35 procent van de bevolking één keer in de week. Dat blijkt uit een analyse van kaartenspecialist Esri op basis van cijfers van het CBS.

Koen Breedveld, bijzonder hoogleraar sportsociologie en directeur van het Mulier instituut - dat sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek doet: “Het heeft onder andere te maken met het opleidingsniveau van de inwoners van Utrecht. Dat ligt in Utrecht zo’n beetje tweemaal zo hoog als in Zeeland."
 

Dan: "Voor de rest speelt leeftijd een rol. In Utrecht zijn de mensen gemiddeld genomen jonger dan in Zeeland. En de voorzieningen liggen wat dichterbij voor de mensen in Utrecht. In Zeeland zijn de afstanden tot een hockey- of voetbalveld of zwembad wat groter. Dat stimuleert niet om te gaan sporten.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen