ECO2 apr '15 13:24Aangepast op 2 apr '15 17:27

Grieken verwachten snel akkoord over steun

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is nog voorzichtig over de voortgang van Griekenland bij het opstellen van hervormingsvoorstellen.

EPA
EPA

Volgens de minister gaat het steeds beter en worden de voorstellen steeds gedetailleerder. ,,Maar we zijn er nog lang niet. Dit heeft echt tijd nodig'', zei hij donderdag na de wekelijkse ministerraad.

De Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis zei donderdag dat hij verwacht dat een akkoord met de eurolanden over hervatting van de financiële steun aan Athene op korte termijn nodig is, mogelijk al binnen een week. Dijsselbloem is duidelijk voorzichtiger. Wat hem betreft werken de Grieken, het IMF, de Europese Commissie en de ECB hard door. ,,Misschien kan het dan snel, maar ik ga me niet vastpinnen op een datum.'' De eerstvolgende vergadering van de eurogroep is gepland voor 24 april.

De Grieken leverden woensdagavond een nieuwe lijst met voorstellen voor economische hervormingen in bij de andere eurolanden. Daarmee hoopt de regering ruim 7 miljard euro noodsteun veilig te stellen. Met die steun moet een bankroet van de Griekse staat worden voorkomen.

Griekenland heeft nieuwe steun hard nodig. Het land kan de toezichthouders van de EU en het IMF al maanden niet overtuigen van zijn wil om de economie verder te hervormen en heeft daardoor sinds augustus geen leningen meer ontvangen. De bodem van de schatkist komt in zicht, terwijl op 9 april 450 miljoen euro moet worden terugbetaald aan het IMF. Een woordvoerder van de Griekse regering zei donderdag dat er nog voldoende geld is voor de komende aflossing aan het IMF.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen