Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in op zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.

Opinie | Vleermuisfabels
Ruim een jaar na de besmetting van de eerste patiënt met het coronavirus in Wuhan, en een zorgvuldig georkestreerde campagne om de sporen zo goed mogelijk uit te wissen, mag een team deskundigen van de WHO, vermoedelijk morgen, eindelijk China in.

Opinie | Antivax
In 1972 won AVRO-presentator Wibo van de Linde de grote televisieprijs van Cannes met een met verborgen camera gemaakte reportage over Staphorst, waar de Nederlands Hervormde Kerk vaccinatie tegen polio verbood. Tientallen kinderen werden ziek, vijf overleden.

Opinie | China's wraak
Twee maanden voordat Joe Biden eindelijk plaatsneemt achter het beroemde ‘Resolute Desk’ in het Witte Huis, heeft hij al zijn eerste internationale crisis te pakken. China snijdt Amerika financieel, strategisch en politiek scherp de pas af, door samen met veertien landen in Azië en Oceanië ’s werelds grootste vrijhandelsakkoord te sluiten.

Opinie | Kiesmannen
Elke vier jaar verbazen wij ons weer over het Amerikaanse kiesstelsel, met dat gedoe over het echte aantal stemmen en het aantal kiesmannen. Je kunt de verkiezingen winnen en dan toch verliezen. Hoe halen ze het in hun hoofd? En: dat gaat ze toch volgende keer veranderen? Niet, dus.

Opinie | Referendum
Voor de Amerikanen is deze verkiezing een referendum over Donald Trump. Heeft zijn America First gewerkt? Heeft hij de fundering gelegd voor oppermachtige New Republicans? Is politiek een keten van transacties? Staat het parlement in de schaduw van de autocratie?

Opinie | Boris & Donald
Als Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen wint, kan dat Nederland zomaar ruim anderhalf miljard euro kosten. Hoe kan dat nou weer? Omdat Boris Johnson kennelijk voor een no-deal Brexit gaat als Donald wint.

Opinie | Ranzige cartoons
In 1955 protesteerden de ambassades van Egypte, Pakistan en Indonesië tegen een beeld van Mohammed, op het dak van het New Yorkse gerechtshof. De profeet stond daar – zoals het toen heette – 'als een van 's wereld negen grote wetgevers.'

Opinie | Don Coronaleone
Walter Reed Medisch Centrum is onderdeel van de Amerikaanse krijgsmacht. Opperbevelhebber Donald Trump kan de artsen dus precies laten zeggen wat hij wil, en dat doet hij dan ook. Als een capo-di-tutti-capi. Als een Don Coronaleone.

Opinie | Macaber
Zoiets macabers kun je niet verzinnen: in het New Yorkse Queens is een wijk die Corona heet. En in Corona heeft het coronavirus meedogenloos toegeslagen. 68 procent van de bevolking is eraan overleden of heeft de ziekte gehad, een van de hoogste concentraties ter wereld. In de hel van Corona wonen voornamelijk illegale Latino’s.

Opinie | To B (rexit) or not to B (rexit)
Geeft Boris Johnson nou een soort imitatie van John Cleese, of bedenkt hij zijn strapatsen elk seizoen zelf? Brexit is natuurlijk heel belangrijk, maar inmiddels zo bespottelijk geworden dat je als luisteraar in de lach schiet. Boris werkt zich met zijn slapstick stevig in de nesten.