Diederik de Groot

Diederik de Groot is (eind)redacteur van de onderzoeksredactie

Ondernemers betaalden sinds vorige gemeenteraadsverkiezingen fors meer ozb

Ondernemers hebben sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in vrijwel elke gemeente flink meer onroerendezaakbelasting moeten betalen. Gemiddeld steeg het bedrag dat bedrijven kwijt waren aan ozb met ruim elf procent. Dat blijkt uit een analyse die BNR maakte, met cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.

Aantal gemeenten dat klaar is voor toekomstige 'laadbehoefte' amper toegenomen

Voor gemeenten is flink werk aan de winkel om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag naar oplaadpunten voor elektrische van auto's. Het aantal gemeenten dat al echt klaar is voor de vraag die er in 2025 naar laadpunten zal zijn, is in de afgelopen collegeperiode maar amper toegenomen. Dat blijkt uit een analyse die adviesbureau Over Morgen voor BNR maakte.

BNR-Uitblinkgemeente: Helmond 'jaagt aan' en bouwt daardoor flink door

Waar de colleges van de vier grote steden in de achterliggende raadsperiode hun eigen woningbouwambities niet hebben gerealiseerd en de woningnood onverminderd hoog blijft, zijn elders in het land positievere geluiden te horen. Helmond zag de woningvoorraad de afgelopen vier jaar al sneller groeien dan het landelijk gemiddelde, maar de prognose voor 2025 laat écht een forse toename zien. Het levert de Brabantse stad de titel BNR-uitblinkgemeente op het thema woningmarkt op.

BNR-uitblinkgemeente: Utrechtse wegen zijn aanzienlijk veiliger geworden

Wegen die beheerd worden door gemeenten zijn er het afgelopen jaar niet veiliger op geworden. Dat blijkt uit cijfers uit de STAR-ongevallendatabase, die BNR heeft opgevraagd. Ondanks dat, zijn er aardig wat gemeenten waar het aantal ongelukken juist flink is afgenomen. Zo reduceerde Utrecht het aantal ongevallen waarbij minmaal 1 gewonde of dode viel met zo'n 40 procent. Het levert ze de titel BNR-uitblinkgemeente in verkeersveiligheid op.

Aantal ongelukken met doden of gewonden op gemeentelijke wegen neemt toe

Wegen die beheerd worden door gemeenten zijn er het afgelopen jaar niet veiliger op geworden. Op deze wegen gebeurden bijna 15.000 ongelukken waarbij ten minste één dode of gewonde viel, een stijging van bijna tien procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is zelfs ook een toename in vergelijking met het jaar 2019, een jaar vóór de coronacrisis begon. Dat blijkt uit cijfers uit de STAR-ongevallendatabase, die BNR heeft opgevraagd.

Randstad en Brabantse steden blijven broedplaats voor nieuwe bedrijven

De Randstad en de grote Brabantse steden zijn nog altijd razend populair bij startende ondernemers. Deze regio's zijn in Nederland het meest aantrekkelijk voor nieuw opgerichte bedrijven met personeel. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. In vrijwel alle Nederlandse gemeenten kwamen er per saldo veel ondernemingen bij, goeddeels door een toename aan zzp'ers.