Diederik de Groot

Diederik de Groot is (eind)redacteur van de onderzoeksredactie

Mogelijk averechts effect bij 30 km/u in bebouwde kom

Het voornemen van Nederlandse gemeentes om de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom te verlagen naar dertig kilometer per uur, gaat zorgen voor meer uitstoot en sluipverkeer. Dat zeggen mobiliteitsexperts van TNO en de ANWB tegen BNR. Uit onderzoek van ingenieursbureau Sweco, dat door BNR is ingezien, blijkt dat ongeveer de helft van de gemeentes in Nederland plannen heeft om de snelheid te verlagen.

Nieuwe maatregel persoonsgegevens 'doet denken aan toeslagenaffaire'

Privacy-experts hebben grote zorgen over een voorgenomen maatregel van het ministerie van Binnenlandse zaken, die meer partijen toegang moet geven tot gevoelige persoonlijke gegevens van burgers. Met de maatregel zouden deze partijen bijvoorbeeld zorgfraude aan willen pakken, maar met de persoonsgegevens kunnen ook ‘zwarte lijsten’ worden aangelegd die doen denken aan de toeslagenaffaire, zo is de vrees van experts die BNR sprak. SP-Kamerlid Renske Leijten wil van minister Ollongren weten of de maatregel proportioneel en noodzakelijk is.

Onvrede over woningmarkt zwelt aan: 'genoeg is genoeg'

'We kunnen niet meer wachten op de politici die dit wanbeleid actief voeren of oogluikend toestaan. We moeten aan de noodrem trekken en een ommekeer in beleid forceren.' Deze stevige taal staat te lezen in de aankondiging van Het Woonprotest, dat op 12 september moet gaan plaatsvinden op de Dam. Zoals de naam al doet vermoeden is de aanleiding de crisis op de woningmarkt. Verschillende linkse politieke partijen hebben hun steun en deelname al aangekondigd, waaronder de PvdA.

'Overheid bereikt vaccintwijfelaars steeds beter'

Het lukt de overheid steeds beter mensen uit groepen waar de vaccinatiebereidheid laag is, toch te verleiden tot het halen van een prik. Dat zijn bijvoorbeeld mensen met een migratie-achtergrond. Dit zegt expertisecentrum in gezondheidsverschillen Pharos tegen BNR. Tegelijkertijd is Pharos bezorgd dat diezelfde groepen het spoor bijster raken door alle digitale en administratieve zaken die nu nodig zijn, zoals de Coronacheck-app.

Reissector pleit voor verlenging gratis testen voor je reis

Het laten afnemen van een coronatest om mee naar het buitenland te reizen, zou ook na augustus nog door de overheid moeten worden vergoed. Zo wordt een grote groep mensen die net buiten het hoogseizoen op vakantie gaat, niet met flinke extra kosten opgezadeld. Dat zeggen bedrijven en organisaties in de reissector tegen BNR. Onder meer reiskoepel ANVR, de ANWB en de bedrijven Sunweb, KLM en TUI zijn hier voorstander van.