Paulien Sewuster is redacteur, verslaggever en inval presentator van Newsroom, Wetenschap Vandaag en De BNR Techniektour.

Voor velen opluchting, maar voor anderen zorgen
Opluchting voor miljoenen, maar niet iedereen ontsnapt aan pensioenkortingen. Kanker- en reumapatiënten maken zich zorgen over de werking van het coronavaccin. En Gerard Sanderink stapt op als topman van Strukton en Centric.

Het dreigtelefoontje van Trump
Werknemers wacht een mager loonjaar, en dat komt door corona. Donald Trump zette een verkiezingsofficial in Georgia onder druk om stemmen te vinden die hem de winst zouden opleveren. En als we obesitas beter hadden aangepakt, was de coronapandemie minder heftig geweest.

De trap als Mount Everest
Een deel van de coronapatiënten, vaak juist jonge en fitte mensen, houdt langdurige klachten. Maar niemand weet hoe groot de groep is. Bij Amazon ben je vaak het goedkoopst uit, en daarmee krijgt de webwinkel voet aan de grond in Nederland. En de commissarissen gaan actie ondernemen tegen Gerard Sanderink.

De boemerang van de Belastingdienst
We hebben niet genoeg declaranten om de administratie te doen voor goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Ook de Rotterdamse haven vreest voor files en oponthoud bij het vrachtvervoer. En voor de Belastingdienst zou een gedragscode moeten komen, zeggen fiscalisten in een bundel die de fiscus aanvroeg.

Het Boston van Europa, en de soaps
Alle 1246 pagina's van de brexitdeal zijn er eindelijk, en wij nemen ze met je door. Ondernemer Gerard Sanderink brengt nu ook bouwbedrijf Strukton in verlegenheid. En Nederland kan het Boston van Europa worden.

Donororganen langer goed houden met antivrieseiwitten
Als we donororganen langer zouden kunnen koelen, dan kunnen ze langer goed blijven. De wetenschap neemt hierbij een voorbeeld aan antivrieseiwitten die je vindt bij poolvissen.

Is een lockdown wetenschappelijk verantwoord?
Vanwege de naderende lockdown, die Mark Rutte over een paar uur zal aankondigen, zetten we op een rijtje wat de wetenschap vindt van lockdowns.

Een virus dat je liever wilt laten slapen
Aan het Erasmus MC doen ze al 10 jaar onderzoek naar het varicellazostervirus. Dat is het virus dat waterpokken veroorzaakt, dan gaat slapen, en in een derde van de gevallen wakker wordt en gordelroos veroorzaakt. Dat willen deze onderzoekers voorkomen.

Baby goes draadloos
Premature baby's worden constant gemonitord en zitten dus vol met draadjes. Aan de TU Delft hebben ze één van die draadjes kunnen elimineren, door een draadloze sensor te ontwikkelen die de zuurstofverzadiging in de hersenen meet.

Tumoren koorts geven met een algoritme
Aan de Technische Universiteit Eindhoven hebben ze zelflerende algoritmes ontwikkeld, die hyperthermie, het heel gericht verwarmen van tumoren, beter maakt.