Verslaggever Harmen van der Veen ging langs bij De Nieuwe Polderkeuken, om te kijken hoe Streefland op zijn manier probeert de negatieve teneur te doorbreken. Want ook Streefland heeft wel last van de negatieve berichtgeving over de economie. "Media schrijven steeds negatiever. Dat heeft uiteindelijk invloed op onze gasten, want die nemen dat mee. Dat merken we aanzienlijk. Mensen zijn terughoudender met uitgeven qua uit eten gaan."
Maar Streefland wilde liever de zaken aanpakken dan bij de pakken neer zitten. Zie daar de entree van het Crisis Voorbij Menu. "Er zitten alleen maar luxe dingen in zoals kweekkaviaar, eendenlever, truffel en kreeft. Maar dan wel schappelijk geprijsd met een prijs van slechts 125 euro. Het is wel geld, maar ook voor iedereen toegankelijk."
Met zijn menu probeert Streefland precies andersom te denken in vergelijking tot zijn collega restaurateurs. "Ik geloof er gewoon in dat je kwaliteit moet leveren en dat je daar voor moet gaan. Daardoor komen gasten uiteindelijk ook terug." En daar hoort het zakken in prijs niet bij. "Collega’s gaan down-sellen en korting geven om hun zaak vol te krijgen, terwijl ik allerlei weken houdt. Ik ga voor kwaliteit. Vandaar dit menu."
Media verzinnen niet dat het slecht gaat
Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, stelt dat media vooral melden wat er gebeurt. Maar hij snapt ondernemers als Streefland wel. "Het is natuurlijk niet zo dat wij verzinnen dat het slecht gaat. Toen de beurzen onderuit gingen, werd ook geschreven dat er een bloedbad op de beurs was. Maar dat was ook een bloedbad. Het ging keihard onderuit."
Het is volgens Joustra geen kwestie van psychologie. "Mensen voelen gewoon dat de huizenprijzen dalen en ze weten dat hun pensioen in gevaar is. Ze kunnen werkloos worden. Dat mensen hun hand op de knip houden, heeft niets met psychologie met te maken. Ze weten gewoon dat ze voorzichtiger moeten zijn, omdat het gewoon slechter gaat."
Te weinig aandacht voor ondernemers
Media brengen het positieve nieuws ook wel, als het er is, zegt Joustra. Toch vindt de hoofdredacteur van Elsevier ook dat er wel iets moet veranderen. Er is, wat Joustra betreft, te weinig aandacht voor ondernemers.
"Het gaat altijd maar over mensen die een uitkering hebben of gehandicapt zijn. De slachtoffers worden altijd belicht. En Nederland draait eigenlijk op het bedrijfsleven. Dat brengt het belastinggeld op. Soms vind ik dat er wel iets te weinig aandacht is voor waar ondernemers voor staan. Ik spreek in het algemeen, want BNR doet het wel, Elsevier doet het en ook het Financieele dagblad doet het."