#4 Duurzaam beleggen in China
Duurzaam beleggen is een thema dat hoog op de agenda staat bij (institutionele) beleggers. Maar wat betekent dit als je gaat beleggen in China? Jort Kelder verkent de overwegingen van pensioenfondsen die in China actief zijn en brengt in kaart hoe je aan betrouwbare data op het gebied van duurzaamheid kunt komen.
In deze uitzending van Knooppunt Shanghai duiken we dieper in het thema duurzaamheid. Te gast zijn Claudia Kruse, Managing Director Global Responsible Investment & Governance bij APG Asset Management en Wilco van Heteren, Executive Director Research bij Sustainalytics.
Luister ook naar aflevering 3 | Innovatie en ondernemen op z’n Chinees
APG belegt momenteel zo’n 14 miljard euro in China. Aan het beleggingsproces stelt de vermogensbeheerder dezelfde eisen als elders in de wereld. Dat heeft wel gevolgen, aldus Claudia Kruse. ‘Waar je in andere landen wellicht in vijf van de tien bedrijven zou willen beleggen, is dat in China misschien maar in een van de tien bedrijven. Wij moeten echt weten waarin wij beleggen en ervan overtuigd zijn dat het een goede belegging is. Een lokale partner is voor ons essentieel om toegang te krijgen tot de juiste data en om de deuren te openen voor een persoonlijke dialoog.’
Luister ook naar aflevering 2 | Het Chinese verlanglijstje
Wilco van Heteren meet de performance van Chinese bedrijven op het gebied van duurzaamheid. Hierbij kijkt hij niet alleen naar de impact die een bedrijf heeft op zijn externe omgeving, maar ook naar de impact van risico’s in de externe omgeving op het bedrijf. ‘Als je puur kijkt naar onze risicobenadering, zie je dat Chinese bedrijven wel een verhoogd risico lopen door gebrek aan transparantie, verwevenheid met de staat en controverses. Wij zien wel dat hoe groter de onderneming en hoe meer zij wereldwijd ondernemen, hoe transparanter ze zijn.’
Luister ook naar aflevering 1 | Zo werd China een wereldmacht

Knooppunt Shanghai
In deze 5-delige podcastserie gaat Jort Kelder in gesprek met een eminent bataljon deskundigen over de strategie en groeiambities van China en de kansen en risico’s voor westerse bedrijven en beleggers die in China actief willen zijn.