De energietransitie op de Noordzee
De energietransitie in Nederland gaat zich voor een groot deel afspelen op de Noordzee. Het oppervlakte van de Noordzee is groter dan het landoppervlakte en dat biedt veel kansen. Toch kan die ruimte niet zomaar benut worden, veel natuurorganisaties maken zich zorgen over het welzijn van vissen en planten in de zee.
Noordzee akkoord
Op de Noordzee komen veel partijen bij elkaar. Zo zijn er de vissers, de natuurorganisaties maar ook de commerciële bedrijven die graag windmolenparken bouwen op de zee. Met name natuurorganisaties maken zich zorgen om het behoud van de natuur. De laatste jaren zijn er al veel planten en dieren verdwenen doordat er intensiever dan ooit gebruik wordt gemaakt van de Noordzee. Om de balans in evenwicht te houden, is er dit jaar het Noordzee akkoord gesloten. Dit akkoord moet ervoor zorgen dat innovatie op de Noordzee niet ten koste gaat van de natuur.
Natuur versus techniek
Toch kunnen innovaties in de techniek er ook voor zorgen dat de natuur daar juist goed en zelfs beter onder gedijt. Zo kunnen bepaalde mossen terugkomen waar weer dieren op hun beurt op afkomen. Daarom zoeken natuurorganisaties en organisaties die in de voorhoede zitten van de technische innovatie, steeds vaker de samenwerking met elkaar op. Op die manier kan de energietransitie een goede doorgang vinden op de Noordzee.
Links met begrippen
Gasten
Floris van Hest, directeur van Stichting de Noordzee
René Peters, director Gas Technology bij TNO
Abonneren
Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/brandstories/over-de-energietransitie-gesproken, via de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.

Over de energietransitie gesproken..
… hoe gaat het daarmee? Ontdek het in deze podcastserie waarin experts in gesprek gaan over onderwerpen als misverstanden, duurzame warmte, de transitie op de Noordzee en energie educatie.