Thijs Baas Column van Thijs Baas

Koen Bender | Chinese markt: volatiel en puberend op weg naar volwassenheid

Opinie27 jul '15 18:37Aangepast op 28 jul '15 00:39

Van de zoveelste dip op de Chinese beurs hoeven we niet wakker te liggen. Het land doet alles nou eenmaal in 10 procent van de tijd die wij ervoor gehad hebben, meent Koen Bender. Dat geldt bij uitstek voor het volwassen worden van de beurs en het invoeren van de daarbij noodzakelijke maatregelen.

Image

Het invoeren van een margin, het stilleggen van de handel om de markt tot rust te laten komen: China wordt geacht om al die regels in een mum van tijd in te voeren, zegt Koen Bender. "De overheid heeft een aantal maatregelen ingesteld die de Chinese beurs tot rust zouden moeten brengen. Maar de vraag is: wat gebeurt er als de overheid zich terugtrekt? Wat je kunt zien is dat de Chinese markt bezig is met een groei naar volwassenheid. De puberfase van de Chinese markt mag gepaard gaan met volatiliteit."

Witte raaf
Philips ontpopt zich intussen als de witte raaf onder de aandelen, constateert Koen BenderZorgenkindje healthcare lijkt nu heel goed uit de startblokken te komen, mede door een grote order in de VS. Topman Frans van Houten is voorzichtig optimistisch: met de nodige voorbehouden voor de rest van het jaar lijkt verdere verbetering binnen handbereik. "Deze is in de pocket."
 


 

Ondanks de goedkope euro klaagt Van Houten over valutaire tegenwind. Maar Koen Bender kan dat wel verklaren: "Als je vanuit de euro produceert en verkoopt in de VS, dan heb je het voordeel doordat de dollar sterker wordt en je kosten lage. Maar precies die medische divisie van Philips heeft een hele sterke productiefaciliteit in Cleveland. De sterkere dollar maakt voor Philips in de VS daarom niet heel veel uit."

Maar bij de export naar andere landen heeft het bedrijf juist last van die sterkere dollar en komt de marge onder druk. Dus: terwijl veel andere bedrijven juist de wind in de rug voelen van een sterkere dollar, voelt Philips juist de nodige weerstand in Rusland, Brazilië en China.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen