Marjan van den Berg Column van Marjan van den Berg

Alles is Taal | Kwaliteitsvenster nodig? Vraag het de doelmatigheidsconsulent

Nieuws21 nov '14 15:00Aangepast op 3 okt '16 13:01

Alles is taal. Redacteur Maria Punch verwondert zich dagelijks over taalgebruik, teksten en hoe we met elkaar communiceren. Het eind van het jaar komt in zicht en dan maken we de balans op, ook op taalgebied. We kunnen stemmen voor het woord van het jaar, maar ook voor het vaagste woord van 2014.

Image

Wie wil stemmen over de vaagste taal van 2014, kan terecht op de website vaagtaal.nl, die taal verzamelt die verleidt, maar ook misleidt en verwart. Enkele kanshebbers: ‘kwaliteitsvenster’, ‘ombuiggesprek’, ‘houtskoolschets’. De winnaar van vorig jaar, ‘participatiesamenleving’, staat ook dit jaar bij de genomineerden.

Extreem vaag is de ‘doelmatigheidsconsulent’, omdat zelfs de uitleg van dit woord verdraaid weinig houvast biedt: “houdt zich onder andere bezig met caseloadbeheer en handhaving van zoekgedrag”. Oh ja. Maria Punch: “Het verdient waarschijnlijk goed, maar geen idee wat dat concreet inhoudt.”

Een andere kanshebber is welbekende ‘stip aan de horizon’, door vaagtaal.nl omschreven als “volstrekt onbereikbare doelstelling, managementluchtspiegeling”. Punch: “Een stip zie je niet; de horizon kun je lastig vastpakken.”

Van Dale
Van Dale houdt de traditionele verkiezing voor het woord van het jaar. Dit moet een nieuw woord zijn.

Punch: “Je kan denken aan ‘loomen (…). We hebben er ook een ‘kalifaat’ bij gekregen. Ik dacht ook nog aan het ‘moestuinsocialisme’ van Jetta Klijnsma. De ‘wenswachtenden’: dat gaat om senioren die op de wachtlijst staan voor een verpleeghuis, terwijl aan de andere kant verpleeghuizen worden gesloten.”

Vape
In Engeland is het woord van het jaar al bekend: ‘vape’. Dit betekent het roken van een elektronische sigaret.

“Ik vond ‘slacktivism’, dat het niet heeft gehaald, eigenlijk veel interessanter”, zegt Punch. ‘Slacktivism’ betekent online actievoeren met een hashtag of de ‘like’-button op Facebook. Een bekend voorbeeld is de ‘Bring back our Girls’-actie om de ontvoerde meisjes in Nigeria vrij te krijgen. “Dat doen we steeds vaker, dus de samenstellers van deze lijst zeiden: 2014 is wel echt het jaar van slacktivism.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen