
Elliot is een schizofrene, morfine snuivende hacker in de televisieserie Mr. Robot. Een sociale anarchist “Mr Robot” benadert Elliot om het machtigste bedrijf ter wereld E Corp. (denk aan een combinatie van Apple, Facebook, Google) omver te trekken. Ik ben pas bij aflevering twee, maar de serie houdt me nu al in zijn greep.
Hackers braken vorige maand in op de vreemdgangerssite Ashley Madison (denk aan een site als Second Love in Nederland). Ze ontvreemdden persoonsgegevens van 37 miljoen mensen. Huwelijkse trouw vinden deze hackers belangrijk. Ze eisten dat de site offline werd gehaald. Ashley Madison voldeed niet aan die eis, waarna profielen, e-mailadressen, seksuele fantasieën en creditcardgegevens openbaar werden gemaakt. Zo bepaalt de moraal van de hacker wat goed of fout is.
Bij de adressen stonden ook honderdduizenden mensen die mailden met een overheidsaccount. Zo vond de getrouwde aanvoerster van de Schotse Nationale Partij Michelle Thomson haar naam op de lijst terug. Ze ontkende en misschien terecht, want de emailadressen hoefden niet geverifieerd te worden. Volgens de hackers staan er nog veel meer rijke en beroemde mensen op.
Soms denk je dat internetpionier en Google Chief Evangalist Vincent Cerf ook morfine snuift. Zo ziet hij een internet voor zich dat mensen, dieren en buitenaardse wezens verbindt. Een andere uitspraak die velen met een korrel zout namen, was zijn mening over privacy tijdens het afluisterschandaal van de NSA. ‘Privacy is afwijkend,’ stelde hij: ‘Openheid is de norm.’ Denkers vielen over hem heen, privacy is immers een fundamenteel recht van de mens.
Na het zoveelste hacknieuws afgelopen week begin ik Cerf te geloven. Je kunt er alles aan doen om je privacy te beschermen, je hebt echter geen enkel vat op de beveiliging van de bedrijven die jouw gegevens waarborgen. Zo kun je onverwachts geconfronteerd worden met je eigen seksuele fantasieën in de publieke ruimte. Of een radioshow belt je op en vertelt live dat je man ook een tweede vrouw zoekt, zoals gisteren in Australië gebeurde.
Dit leidt tot een situatie waarin de hacker bepaalt wat openbaar gemaakt wordt en wat je voor jezelf mag houden. Zo zie je de macht verschuiven naar een klein groepje jongens met hoody’s.