En toch bleek de ochtendspits gisteren behoorlijk mee te vallen. Met 350 kilometer stond er ongeveer twee keer zo veel verkeer vast als op een normale maandagochtend, maar zo erg als de monsterspits van vorige week dinsdag werd het geen moment.
Dan kun je gaan klagen over de instanties die hebben gewaarschuwd voor zo’n zeer zware ochtendspits, dat doen we graag in Nederland. Maar terecht is het niet. Tijdens een fijne sneeuwrit van Den Haag naar Amsterdam was ik er persoonlijk getuige van dat er onwaarschijnlijk veel sneeuwschuivers en zoutwagens op de weg waren.
Maar belangrijker voor het uitblijven van een monsterlijke spits is het feit dat we ons massaal aanpassen aan de nieuwe situatie. De ochtendspits kwam vroeger op gang en duurde langer dan normaal. Veel mensen besloten dus eerder op pad te gaan of juist na de ochtendspits pas de auto te pakken. En aan mijn timeline op Twitter te zien kozen ook heel wat werknemers ervoor om maar eens een dagje thuis te gaan werken. Wacht even hoor, thuiswerken? Spitsmijden? Dit lijkt verdacht veel op die hopeloze mislukking die we de afgelopen jaren “het nieuwe werken” noemden.
Bij echt grote bedrijven werden nog wel stappen gemaakt in het flexibiliseren van de kantoortijden, maar met name bij het MKB was hier totaal geen sprake van. Mensen zijn kuddedieren. We houden niet van verandering en onze dagelijkse structuur wordt nou eenmaal bepaald school- en kantoortijden. Veranderen doen we pas als er externe factoren meespelen, zoals bijvoorbeeld sneeuw. Opeens doet dan geen werkgever moeilijk over het feit dat zijn medewerkers wat later op kantoor zijn of besluiten om een dagje thuis te werken. Het kan dus wel, maar we hebben een duwtje in de rug nodig.
De overheid kan hier een rol in spelen. Geef de werkgever die zijn personeel flexibel laat werken een belastingvoordeel, gaat hij ook harder rennen, dat verdien je zo terug dankzij het terugdringen van de files. Duurzame verandering krijg je namelijk alleen voor elkaar met leiders die deze verandering omarmen, niet met een sneeuwbuitje een of twee keer per jaar.
Meindert Schut, waarnemend hoofdredacteur BNR Nieuwsradio.
---
Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.
Volg Meindert ook op Twitter @MeindertSchut