Paul van Gessel Column van Paul van Gessel

Column hoofdredactie | Stuwmeer

Hoofdredactie11 okt '12 06:48Aangepast op 11 okt '12 10:15

Weet wat jij doet: ga maar een half jaartje thuiszitten. Je mag terugkomen als je stuwmeer aan vakantiedagen is weggewerkt. Ik denk dat dit voor nogal wat werkgevers een herkenbaar beeld is.

De dagenberg. Opgebouwd omdat personeel niet op vakantie gaat, alle overuren nauwkeurig bijhoudt, of geen last heeft van een manager die ze onder druk zet de berg af te bouwen. Tot voor kort mocht de werkgever helemaal niet zeggen dat ie zijn medewerker een half jaar niet op kantoor wilde zien. Maar de wet die iedereen het recht gaf de dagen vijf jaar lang op te potten is vorig jaar aangepast. Voortaan moet je binnen een half jaar het restant wegwerken.

En daar begint de ellende. Want ieder bedrijf ziet zich nu geconfronteerd met twee systemen: één voor de dagen uit de oude wet, en één voor de vakantiedagen sinds de nieuwe wet. En om het nog ingewikkelder te maken: het systeem geldt alleen voor de wettelijke verlofdagen. Voor wat verder in een cao is afgesproken geldt weer een ander systeem. Ik mag best verklappen dat zelfs bij het toch niet bijster grote bedrijf waar BNR onderdeel van is dit al tot flinke chaos leidt. Het kost de personeelsmanager inmiddels zoveel tijd om al die systemen in goede banen te leiden dat ie zelf waarschijnlijk niet toekomt aan het wegwerken van zijn eigen dagen.

Het is een treffend voorbeeld van regeldruk. De oude regel was slecht, de regel om hem te herstellen bezorgt er nog extra werk bovenop. Je houdt je hart vast wat het duo Samsom en Rutte op dit moment allemaal nog meer aan het regelen is. Het gisteren uitgelekte rapport over de zorg belooft weinig goeds. Boetes op onnodig huisartsenbezoek: dat wordt knokken in de spreekkamer. De handhaving gaat waarschijnlijk meer kosten dan de beoogde besparing.

Deze week zag ik in een fraai tv-programma over de nachteconomie een Amsterdamse wethouder die een oplossing had bedacht voor de dreigende vertrutting in zijn stad. Om die ook ’s nachts volop te laten bruisen wilde hij voor tien plannen tien vergunningen afgeven. Typisch bestuurdersdenken. Hij had ook kunnen zeggen dat ie op tien fronten de vergunningsplicht zou afschaffen. Moet je eens kijken hoe de stad opbloeit. Maar loslaten is niet de sterkste kant van bestuurders. Ze willen het voor ons regelen. En dan liefst met politiek wenselijke uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld voor personeelsmanagers die bezwijken onder de regeldruk. Ik sluit zelfs niet uit dat er ooit nog een regeling komt dat P&O-werk gaat vallen onder de zware beroepen die eerder met pensioen mogen. Da’s dan toch weer aantrekkelijk voor ze: vroeger had je daarvoor een dagenberg nodig.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen