Meindert Schut Column van Meindert Schut

Column hoofdredactie | Verhoging zorgpremie is briljant

Hoofdredactie1 nov '12 06:47Aangepast op 1 nov '12 16:21

Het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie is simpel gezegd briljant, een politieke meesterzet. Dat Mark Rutte een handig politicus is, dat wisten we al, maar dit getuigt van diep politiek strategisch inzicht.

Meindert Schut
Meindert Schut

Rutte wees gisteren in het debat in de Tweede Kamer naar het totaalplaatje, dat evenwichtig zou zijn. Tegenover de inkomensafhankelijke zorgpremie staat een lager toptarief voor de belastingen. De maatregel is pijnlijk, maar ook de hardwerkende Nederlander weet best dat er ingeleverd moet worden, aldus Rutte.

Nou dat klopt, maar kiezers kijken niet alleen naar het totaalplaatje. Die kijken naar wat ze kwijt zijn aan hun zorgpremie en wat ze daar voor terug krijgen. En dat is niet veel. Met name voor juist de hardwerkende Nederlander, waar de VVD zo van houdt, pakt dat sommetje niet echt prettig uit. Veel lokale bestuurders van de VVD reageren dan ook verontwaardigd.

Stef Blok, mede vormgever van dit regeerakkoord, bevestigt in een mail naar boze VVD-kiezers dat de zorgpremie stijgt tot maximaal 480 euro per maand.

Hij gaat dus vier tot bijna vijf keer over de kop. Een beslissing die de gemiddelde VVD leider niet kan verdedigen en juist daarin zit het briljante van dit plan. Rutte hoeft het namelijk ook niet te verdedigen, in elk geval niet uit volle overtuiging.

Ten eerste is het niet zijn plan, maar dat van de PvdA. Rutte moest er wel mee instemmen om andere punten er door te krijgen. Hij stribbelt voor de vorm wel tegen bij moeilijke vragen uit de Kamer, maar uiteindelijk staat hij er niet achter. Elke VVD’er benadrukt dat het een concessie aan de PvdA is, daar zitten de echte schuldigen. Ondertussen leidt de heftige discussie over de verhoging van de zorgpremie wel de aandacht af van veel andere maatregelen, zoals de beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Ten tweede gaat de extreme verhoging van de zorgpremie waarschijnlijk toch niet door. Rutte maakt hier handig gebruik van het feit dat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft. De weerstand van de oppositie in de Tweede Kamer tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie is zo groot, dat de Eerste Kamer een nieuwe zorgwet in deze vorm vermoedelijk gaat tegenhouden.

Tegen die tijd zijn we met z’n allen inmiddels zo gewend geraakt aan het idee dat de zorgpremie flink omhoog gaat, dat elke beperking daarvan als een enorme meevaller kan worden uitgelegd. Zelfs een verdubbeling van de premie zal dan voor tevreden reacties zorgen. Ondertussen zal de roep om beperking van de kosten voor zorg en medicijnen steeds luider worden. En dat is precies wat de VVD wil. Een briljant plan dus van Rutte.

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Volg Meindert ook op Twitter via @MeindertSchut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen