Paul van Gessel Column van Paul van Gessel

Column Hoofdredactie | Corrupt

Hoofdredactie25 okt '12 06:46

Lenny Guijt. Wie? Lenny Guijt. Ze had het nieuwe grote Volendamse zangtalent kunnen zijn.

Maar helaas, Lenny Guijt strandde bij de Voice omdat niemand de stoel omdraaide. Zelfs haar dorpsgenoten Nick en Simon niet! Je zou denken: had Lenny dat van tevoren niet even financieel moeten regelen met de beide heren? Maar nee, Volendam blijkt op de corebusiness, zingen, gevrijwaard van Roermondse toestanden.

“Zorg goed voor onze stad”. Dat waren de slotwoorden van de gevallen wethouder Van Rey richting de raad. Zelf dacht hij de stad een dienst te bewijzen door een partijgenoot via vriendjespolitiek op het pluche te helpen. Ze zijn beiden van het toneel verdwenen, en dat is een zegen voor de stad en voor het bestuur in het algemeen. De heren zijn namelijk niet te vertrouwen. Ze zijn geen Lenny Guijt.

Wat is eigenlijk erger: de boel flessen, met epo, lekken of plagiaat, of de boel op zijn beloop laten? Je zou denken het eerste. Zo niet in Italië. Daar was deze week de ronduit verbijsterende uitspraak van een rechter over wetenschappers die verzuimd hadden een aardbeving te voorspellen. Zes jaar cel kregen ze. Italië had al zijn maffia-toestanden, maar nu is de waanzin er definitief uitgebroken. De corrupte mediamagnaat met zijn bunga bunga-feestjes komt er mee weg, terwijl de wetenschapper die niet in een glazen bol kan en wil kijken de gevangenis in moet.

Terug naar Nederland. Bebloede paardenkoppen onder de lakens vind je hier niet. Corruptie wel. Ooit ging onze trotse VOC ten onder aan deze zoals ze het toen nog noemden ‘lorrendraaierij’. Tegenwoordig kost corruptie onze economie 12 miljard euro per jaar. Smeergeld volop, en nog lukt het ons niet een WK binnen te halen. De Russen zijn er gewoon beter in. Poetin weet als geen ander: “De weg naar de politieke top is bezaaid met goede voornemens, maar eerzucht is een brandstof waarvan de as vaak corruptie is”. Kijk, met zo’n songtekst had de Volendamse Lenny Guijt de stoel van Nick en Simon zeker aan het draaien gekregen.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen