Meindert Schut Column van Meindert Schut

Column hoofdredactie | Hysterische aandeelhouders

Hoofdredactie18 okt '12 06:45Aangepast op 18 okt '12 08:43

Als ik aandelen AkzoNobel had gehad, dan had ik ze gisteren gelijk allemaal verkocht. Dit is trouwens absoluut geen koop of verkoopadvies, daar doe ik niet aan.

Meindert Schut
Meindert Schut

Ik heb er ook geen belang bij, want ik heb geen aandelen. Lijkt me ook niet erg handig als adjunct-hoofdredacteur van een zender waar veel over de beurs wordt gesproken.

Maar als ik aandelen AkzoNobel had gehad, dan had ik ze weggedaan. Niet omdat ik denk dat het bedrijf slechte producten maakt of een dramatische strategie heeft uitgestippeld. Dat doet er tegenwoordig allemaal niet meer toe. De toekomst van het bedrijf is kennelijk volkomen afhankelijk van één persoon. Gisteren kwam er een persbericht naar buiten, waarin staat dat medisch specialisten verwachten dat Akzo-topman Büchner ‘volledig zal herstellen’ van zijn burn-out. Hij zal naar verwachting eind dit jaar weer terugkeren op zijn post.

Heel fijn nieuws voor hem en zijn familie natuurlijk, maar prompt steeg ook de koers van AkzoNobel met 3 procent. Grote opluchting bij de aandeelhouders, want….de grote leider komt terug. Nou kan ik mij zo’n reactie nog wel voorstellen als iemand zoals Steve Jobs zou opstaan uit de dood. Hij was namelijk echt bepalend voor de ontwikkeling van Apple. Maar zelfs zonder Steve Jobs weet Apple nog een nieuw record te vestigen met de verkoop van een iPhone, die niet veel meer kan dan zijn voorganger, maar vooral een stukje groter is. Zo moeilijk is het dus kennelijk niet.

Toen het nieuws naar buiten kwam dat Büchner ziek was, daalde het aandeel met maar liefst 6 procent.

Alsof de toekomst van AkzoNobel volledig en alleen afhankelijk is van zijn gezondheid. In dat geval zou ik me pas echt zorgen gaan maken over het bedrijf. Natuurlijk is het op zijn minst onhandig dat de grote leider ziek is op het moment dat er een nieuwe strategie moet worden geformuleerd, maar zou Hans Wijers werkelijk AkzoNobel zo slecht hebben achtergelaten dat het bedrijf niet een paar maanden zonder CEO kan.

Natuurlijk niet. Het was een hysterische reactie van de beurs.

Net zoals de 3 procent stijging bij het bericht dat Büchner weer terug gaat komen. Het bewijst vooral dat er nog weinig vertrouwen is op de financiële markten. Omgerekend is de ziekte van één man dus kennelijk 1 miljard euro waard. Zolang aandeelhouders liever kijken naar de gezondheid van een leider, dan naar de gezondheid van een onderneming valt er weinig te verwachten van mooie koerswinsten.

Als ik losse aandelen had, dan zou ik ze allemaal verkopen. Maar laat je vooral door mij niet leiden.

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen