Meindert Schut Column van Meindert Schut

Column hoofdredactie | Kabinet is nivelleren nog nie verleerd

Hoofdredactie13 nov '12 06:50Aangepast op 13 nov '12 10:43

Het is weer feest bij de familie Spekman. Nederland gaat nivelleren. Ok, het feestje zal niet zo uitbundig zijn als het zorgpremiepartijtje, maar de uitgedroogde plakjes leverworst en blokjes kaas kunnen weer op tafel.

Meindert Schut
Meindert Schut

Nadat de plannen met de inkomensafhankelijke zorgpremie de nek om zijn gedraaid, is het nivelleringsspook in het nieuwste akkoord tussen VVD en PvdA weer helemaal terug. Nu via de belastingen. Het graaien in de kas van de hardwerkende Nederlander zijn ze nog nie-verleerd.

Nou is het terugdringen van de inkomensverschillen niet per se een slechte ontwikkeling. In heel Scandinavië gaat men nog een stapje verder in het nivelleren en daar zijn ze er niet veel armer van geworden. En zelfs in de VS worden nu heel voorzichtig stapjes gezet om de belasting op de hoogste inkomens ietsepietsie op te voeren.

Natuurlijk mogen in tijden van crisis offers gevraagd worden. Nederland moet economisch weer gezond gemaakt worden en dat lukt alleen door harde maatregelen. Dat is echt geen feestje. Maar als we dan toch aan het nivelleren zijn, laten we dan ook doorpakken. Laten we dan ook gaan nivelleren op arbeid. De verschillen daar zijn enorm. Sommige mensen werken heel hard, 40, 60, misschien wel 80 uur. Anderen werken helemaal niet en krijgen daar toch geld voor. Nogmaals, dat is niet per se erg, maar daar kunnen we ook wel wat voor terugvragen.

Hoeveel sportclubs zijn er wel niet op zoek naar vrijwilligers? Iemand die tijdens de doordeweekse training even het clubhuis open doet, zodat hardwerkende ouders even een kopje koffie kunnen krijgen, terwijl ze hun kroost aanmoedigen. Tuinders in het Westland schreeuwen om personeel, maar het lukt slechts mondjesmaat om daar werklozen aan het werk te krijgen.

Natuurlijk zijn er mensen die je moet ontzien, mensen die echt niet kunnen werken.  Dat is fatsoenlijk. Maar verreweg het grootste gedeelte van de ruim half miljoen werklozen in Nederland kan best werken. Een vijfde van hen is jonger dan 25 en meer dan de helft jonger dan 44.

In ruil voor een uitkering kunnen zij best 20 uur in de week werken in een baan die niet bij hun opleiding past. Houden ze nog 20 uur over om te solliciteren. Dat is pas nivelleren waar je wat aan hebt. Een echte stimulans voor de economie, zodat we straks allemaal een feestje kunnen vieren. Misschien zelfs wel met een heel klein glaasje champagne.

Meindert Schut

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Volg Meindert ook op Twitter via @MeindertSchut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen