Meindert Schut Column van Meindert Schut

Column hoofdredactie | Jongensdroom

Hoofdredactie5 feb '13 06:43

Deze week gingen in een tijdsbestek van een paar uur twee jongensdromen voor mij in vervulling. De ene is Brits, een Aston Martin. De ander is Italiaans, een Ferrari.

Meindert Schut
Meindert Schut

Helaas bleef het bij een paar uur rijden, want zelfs in mijn stoutste dromen heb ik nog niet genoeg geld om ook maar een van deze twee auto’s te kunnen kopen, laat staan allebei. Voorlopig ben ik, samen met de rest van Nederland, nog eventjes te druk bezig om de staat te helpen bij het redden van onze banken.

De mensen die deze auto’s wel zouden moeten kunnen kopen, kunnen dat straks ook niet meer. Naast een aantal jonge ICT miljonairs zijn dat toch vooral de ouderen, volgens PvdA leider Diederik Samsom althans. Hij vond kennelijk dat de 50+ partij nog wel een extra steuntje in de rug kon gebruiken, nu de partij van Henk Krol in de peilingen al op 12 zetels uitkomt. En dus wees hij er tijdens een bijeenkomst van de Libelle fijntjes op dat de 50 plussers van nu de rijkste groep van Nederland vormen.

Veel erger had hij het haast niet kunnen maken. Volgens de PVV is hij nu een “bejaardenbasher” en de ouderenbond vindt dat hij generaliseert. Tja, dat doe je inderdaad als je over een groep praat, dan generaliseer je. Foei Diederik. Samsom heeft natuurlijk wel gewoon gelijk. De huidige groep ouderen is inderdaad de rijkste ooit. En ja, ik generaliseer nu even. Gemiddeld werken ze langer en bouwen ze meer pensioen op. Bovendien hebben ze, gemiddeld, veel meer gespaard dan welke generatie dan ook.

De vraag is nu of je de ouderen daarvoor moet straffen door ze relatief meer te laten bijdragen aan het terugdringen van het overheidstekort? Je kunt ze beter aanmoedigen om hun geld eens lekker flink te laten rollen. Maak het ze fiscaal aantrekkelijker om de spaarcentjes uit te geven, dan ze nog langer op te potten. Degenen die het kunnen hè, want ik wil natuurlijk niet generaliseren. Als de rijkste generatie ooit het geld nou eens fijn uitgeeft aan hun jongens- en meisjesdromen, dan komt het met onze dromen misschien ooit ook nog eens goed….ach, ik droom nog maar even lekker verder.

Meindert Schut

---

Iedere dinsdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.

Volg Meindert ook op Twitter via @MeindertSchut


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen