Marjan van den Berg Column van Marjan van den Berg

Column hoofdredactie | Woningcorporaties, afbouwen!

Hoofdredactie2 feb '12 07:22

De onderklasse van een woning voorzien. Dat was in de 19de eeuw de aanleiding voor de oprichting van woningcorporaties. Overal in Nederland verschenen arbeidershuisjes. Steeds meer.

Image

Je zou zeggen: op enig moment is het klaar, en heeft iedereen die het echt niet kan betalen, een onderkomen.

Niet bij de woningcorporaties.

30% van Nederland woont nog altijd in een sociale huurwoning. We zijn daarmee absoluut koploper in Europa. We mogen dan wel één van de laatst overgebleven landen zijn met een triple A status, afgaande op de woningmarkt zijn we met zo’n onderklasse maar een armoedige natie.

Natuurlijk heeft iedereen in de gaten dat hier iets niet klopt. De huren in dit land worden door de corporaties kunstmatig laag gehouden. Feitelijk met overheidssteun die maar mondjesmaat durft in te grijpen in deze totaal uit de hand gelopen situatie.

En dus blijft iedereen lekker zitten waar ie zit: zowel de laatst overgebleven arbeider die niet méér kan betalen, maar ook hele volksstammen met inmiddels riante salarissen die niet meer willen betalen.

Nederland heeft een totaal verziekte woningmarkt. Het is mode om daarvoor de hypotheekrenteaftrek als schuldige aan te wijzen. Wat raar is, want die heeft voortgebracht dat mensen gestimuleerd werden voor hun eigen huisvesting te zorgen.

De omvang van de sociale huursector is veel eerder de oorzaak. We hebben éénderde van de bevolking verslaafd gemaakt aan een gesubsidieerde huurwoning. Eénderde!

Er is dus nooit een markt op gang gekomen voor huurwoningen van net boven de sociale huurgrens.

Waarom zou de vrije sector daar risico gaan lopen zolang mensen met een bovenmodaal inkomen op kosten van de samenleving voor € 400 euro om de hoek bij het Amsterdamse Concertgebouw mogen wonen.

De onderklasse is toch echt ietsje kleiner dan de inmiddels zo populaire SP ons wil doen geloven. Dit land heeft genoeg arbeiderswoningen.

Voor woningcorporaties zit de tijd erop.

Dat weten ze zelf ook. Ze vervelen zich dusdanig dat ze rare dingen gaan doen als cruiseschepen verbouwen en derivaten verhandelen. Voordat woningcorporaties nog meer van dit soort fiasco’s tegemoet treden moeten ze maar snel hun laatste bouwproject oppakken: afbouwen.

Paul van Gessel

---

Iedere donderdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen