Paul van Gessel Column van Paul van Gessel

Column Hoofdredactie | Zorgelijk

Hoofdredactie20 nov '12 06:30Aangepast op 20 nov '12 10:09

Net als 90 procent van de Nederlanders zit ik al jarenlang bij dezelfde zorgverzekeraar. Ooit heb ik eens gekeken welke de goedkoopste was, kwam erachter dat ze allemaal ongeveer even duur zijn, stelde vast dat ze dus wel prijsafspraken zouden hebben gemaakt, en keek er verder niet meer naar om. Erg ongeïnteresseerd. En dat voor iemand die altijd de whisky in de aanbieding koopt.

Maar aangespoord door de maar net afgewende nivelleringsoperatie in de zorg ging ik het afgelopen weekend toch maar eens proberen. Shoppen bij de verzekeraars, op jacht naar het financiële voordeel. November is de overstapmaand, dus ik ging vergelijken. En dan kom je in een oerwoud waar zelfs Tanja Nijmeijer zou verdwalen.

Na twee uur reduceren van de ASR, AZVZ, CZ, OZF, DSW, AZIVO, ONVZ, PNO, FBTO en zorgverzekeraar GA ZO MAAR DOOR kwam ik uiteindelijk uit bij…mijn huidige. Die had namelijk al genoeg leuke dingen om de prijs te drukken. Eigen risico met € 500 omhoog, € 200 premie er af. Ik ben nooit ziek, en mocht het zover komen, dan zien we wel verder. Verder mag je kiezen uit drie dingen die je verder een zorg zullen zijn. Kraamzorg: heb zo’n vermoeden dat die tijd achter me ligt, dus waarom me ervoor verzekeren. Hup, eruit. De bril voor mijn zoon daarentegen hield ik er wijselijk in: de premie is lager dan wat dat ding kost, dus je bent een dief van je portemonnee als je die eruit gooit. Naarmate de uren vorderden lukte het me om steeds minder solidair te zijn met de Spekmannetjes in de achterstandswijken, en steeds tevredener met de besparing in mijn portemonnee.

Eén ding werd me overigens wel duidelijk. De ontspoorde kosten in de zorg trekken als je erin duikt weer eens in vol ornaat aan je voorbij. Alles wordt in dit land vergoed: aangepaste stoelen, bedden en tafels, rollators, plaswekkers, spiraaltjes, batterijen voor je hoortoestel, de hele rimram aan niet bewezen alternatieve geneeswijzen: alles kan. En de belangrijkste zorgwet is dat aanbod tot vraag leidt. In Frankrijk zit op iedere straathoek een apotheker: ze slikken er meer pillen dan camembert.

Met mijn zoektocht naar prijsvoordeel snij ik me overigens toch weer in mijn vingers. Want als iedereen die gezond is zijn eigen risico gaat verhogen en daarmee zijn premie drukt komen de verzekeraars geld tekort om alle bloedverdunners en cholesterolverlagers voor de rokers te betalen. En als verzekeraars geld tekort komen, dan gaan de premies omhoog. En ben je weer terug bij af. Tsja, we hebben een zorgelijk systeem.

Paul van Gessel

---

Iedere dinsdag geeft de BNR Hoofdredactie wisselend bij monde van hoofdredacteur Paul van Gessel of adjunct-hoofdredacteur Meindert Schut commentaar op de actualiteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen