Pieter van den Akker Column van Pieter van den Akker

[19-05] New York en Rotterdam staan symbool voor verval

Hoofdredactie19 mei '11 07:58

New York – Rotterdam: het was ooit een fameuze verbinding voor grote schepen, de Holland – Amerikalijn. Handel, mensen, alles maakte de overtocht. Het was verscheping van welvaart, ambitie en geluk. Maar deze week staan New York en Rotterdam symbool voor het verval. En tweemaal is een Dominic/Dominique de aanstichter.

In New York is het het verval van de moraal. ‘Meneer 30 centimeter’ nam zijn sociaaldemocratische drang om één te zijn met mensen van eenvoudige komaf wel erg letterlijk en vergreep zich aan een kamermeisje. Het volk is wreed voor dit soort kaviaarsocialisten en wordt op zijn wenken bediend via een mediatribunaal dat rechters volstrekt overbodig maakt.
In Rotterdam is het het verval van het verstand. De sociaaldemocratische Dominic die hier deze week is afgevoerd wilde geen verantwoordelijkheid meer nemen voor het op orde maken van het huishoudboekje. Want dat zou, het zijn woorden die we deze dagen veel horen, leiden tot kaalslag. Tot op het bot. Dat sentiment aanwakkeren is niet zo moeilijk, en dus zien we al weken stakende buschauffeurs mensen die naar hun werk willen lastig vallen.
Onder druk wordt veel vloeibaar. De openbaar vervoersbedrijven van Den Haag en Rotterdam spreken al over samengaan. Dat scheelt weer wat topsalarissen. Bij de omroepen komt dat proces nu ook, zij het schoorvoetend, op gang. De culturele sector wordt in het zicht van de bezuinigingen ook financieel creatief en gaat op zoek naar sponsors of overweegt een loterij te starten. Zelfs werkeloosheid blijkt betrekkelijk nu we er ineens achter komen dat er best veel werk is op de aardbeienvelden.
Kaalslag? Ach, aan een paar buslijnen in de avonduren minder gaat dit land echt niet ten onder. We hebben gewoon het geld niet om ons verwende gedrag van afgelopen tijd vol te houden. Grieken gaan staken als hen wordt verteld dat ze nu toch echt eens belasting moeten gaan betalen om te voorkomen dat ze de Acropolis in de verkoop moeten gooien. Als je daar lacherig over wilt doen, en dat doen we, dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven. Wij hebben tenminste nog de keuze: of een tandje minder voorzieningen, of de weg die de partijen van de beide Dominiques in dit soort situaties vaak bepleiten: de belastingen omhoog. Met die laatste route heb je in ieder geval geen Dominique meer nodig om het onderbetaalde kamermeisje in hotel New York in Rotterdam echt flink te pakken te nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen