Pieter van den Akker Column van Pieter van den Akker

[31-03] Ajax, wat een Grieks drama is dat

Hoofdredactie31 mrt '11 10:23Aangepast op 7 apr '11 10:22

Corporate Governance. Woorden van advocaten, consultants en opleidingsinstituten. Het betekent ondernemingsbestuur. En sinds de schandalen bij Ahold, ABN AMRO en Enron willen we graag GOED ondernemingsbestuur.

Toch is het nou niet een onderwerp waarmee je een feestje enorm opleukt. Totdat je ziet hoe het in de praktijk werkt….

Ajax.

Wat is dat een Grieks Drama geworden! Johan Cruijff heeft letterlijk de raad van commissarissen naar huis gescholden. Schoon schip maken: mensen ontslaan, en wel morgenochtend. Dat was de eis aan de directie.

Cruijff heeft veel verstand van voetbal, maar van het runnen van een bedrijf des te minder. Goed ondernemingsbestuur betekent dat je verantwoordelijk kan worden gehouden voor je beslissingen. Cruijff wilde het wel voor het zeggen hebben, maar wil geen verantwoordelijkheid nemen.

Bestuur en de commissarissen gingen daarmee niet mee akkoord. Logisch. Je zal nog maar eens in de ondernemingskamer terecht komen: “Waarom ontsloeg u deze mensen, meneer vd Boog?”, “Tja, edelachtbare, omdat Johan het zei.” Oh, en waar is meneer Cruijff dan nu? “Die zit in Barcelona edelachtbare”.

Volgens mij wordt lachend de vloer aangeveegd met zulke bestuurders.

Maar het frappantste kwam na de persconferentie, nadat de Raad van Commissarissen hun vertrek aankondigde. Wat nu Johan? “Tja, dat weet ik niet. Ik heb toch niets met de organisatie van de club te maken?” What?!. Weer een staaltje wel de beslissingen willen nemen, maar geen verantwoordelijkheid.

Wat mij als Ajax liefhebber overvalt is het ongelofelijke amateurisme wat hier ten toon wordt gespreid. Ik bedoel, dat het bij de ALV van de plaatselijke voetbalvereninging er niet altijd lekker aan toe gaat, soit, maar dit is Ajax. Een BEURSGENOTEERDE NV!

En daar kan iemand dus zo tekeer gaan, daar heeft iemand dus zo’n onbeschreven, oncontroleerbare en onbeheersbare macht, dat ie iedereen naar huis kan krijgen. Goedschiks of kwaadschiks. ZONDER verantwoordelijkheid te nemen? Da’s nog eens een sterk staaltje slechte Corporate Governance.

Oud minister Pieter Winsemius schreef eens een boekje over Cruijff, titel is een quoot van Johan: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. En ik hoop dat dit een fraai staaltje is van slalommend naar de goal toe lopen, maar inderdaad…

Ik zie het nog niet!

Rens de Jong


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen