Hugo Reitsma Column van Hugo Reitsma

Column Hugo Reitsma | Superbevooroordeelde column

Hugo Reitsma13 dec '13 15:06

Soms een beetje raar natuurlijk, om als verslaggever een column te schrijven, want dan blijk je ineens een mening te hebben, waar die de rest van de week niet bestaat. Daarom nu maar eens een totaal subjectief, superbevooroordeeld verhaal.

Image

Albanië is een te gek land en moet bij de Europese Unie komen. Daar! Ik heb het gezegd. En dat de Tweede Kamer daar in meerderheid anders over denkt, is stom.

Albanië is op bijna alle fronten het mooiste land van Europa. De natuur is ongeëvenaard; ruig, ongerept. Het klimaat kán niet beter. De bevolking is lief, gepassioneerd en een tikje wereldvreemd. En oké, in musea valt er niet veel te bewonderen, maar des te meer te lachen.

De premier is een kunstenaar. De vorige premier een struikrover. Tot een paar jaar geleden mocht niemand autorijden, nu kán niemand autorijden. Het land heet eigenlijk Shqiperia. Het vliegveld heet Moeder Theresa International Airport. Ja-knikken betekent nee en andersom. Voor elke vier Albanezen is er een bunker in de vorm van een iglo, maar die zijn vaak in gebruik als bierkelder of salontafel…

Albanië voldoet natuurlijk op geen enkele manier aan Europese regels. Maar dat dreigt wel te gaan gebeuren. Vorig jaar is het land het kandidaat-EU-lidmaatschap beloofd, als ze aan een aantal voorwaarden voldoen, en daar voldoen ze nu aan. Maar toch stemden VVD, CDA en ChristenUnie gisteravond voor een veto tegen de Albanezen.

Nederland zal daarmee, desnoods in z’n eentje, Albanië afwijzen, al weten we dat dat oneerlijk is. Én dat het land hoogstens een jaar later toch de kandidaatstatus krijgt. Maar dat is wel net ná de Europese Parlementsverkiezingen. Doordat het kabinet wordt opgedragen tegen Albanië te stemmen, kunnen ander bange landen nu trouwens Nederland het vuile werk laten doen, zonder zelf kleur te bekennen.

Dom dus, onhandig, én oneerlijk. Misschien denken ze bij VVD en CDA oprecht dat Albanezen eng zijn, en hun eigen kiezers zo dom dat ze hier intrappen. Maar dan heb ik liever mijn eigen, vrolijker vooroordelen, en kan Albanië nog een tijdje mijn geheime,onaangepaste lievelingsland blijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen