Kustaw Bessems Column van Kustaw Bessems

Serieus

Kustaw Bessems1 sep '16 06:35

Nou, wat was het kort hè. Echt heel kort. 1 A4-tje maar. Dat is toch ontzettend kort? Voor een verkiezingsprogramma. Van Geert Wilders, van de PVV.

Beeld: BNR
Beeld: BNR

Is raar hoor, zo kort. Hoogst ongebruikelijk.

Staat dan in dat hij Nederland wil de-islamiseren. Maar dat staat er dan echt in één zin of zo. Helemaal niet uitgewerkt.

Nul asielzoekers. Weer zo kort.

Alle moskeeën dicht, alle islamitische scholen sluiten, islamitische uitingen verbieden als die in strijd met de openbare orde worden geacht, preventief opsluiten van moslims die als radicaal worden bestempeld en dan is ie nog niet eens op de helft van dat A4-tje.

Dat is toch niet serieus te nemen?

En weet je wat ook zoiets is? De financiële onderbouwing. Die rammelt. Met de de-islamisering van Nederland bezuinigt hij 7,2 miljard, claimt Wilders. Maar dat heeft ie dus helemaal niet laten doorrekenen door het Centraal Plan Bureau!

Hoe moeten wij nou geloven dat die de-islamisering echt zo veel oplevert? Dat wij dat een beetje gaan voelen in onze portemonnee? Valt dus niet te controleren. Kan ie natuurlijk ook niet onderbouwen in zo’n verkiezingsprogramma. Is het te kort voor.

En de PVV gaat toch niet regeren. Ja, oké, dan kan je vijfendertig zetels halen met je de-islamisering. Dat heeft wel invloed natuurlijk. 

Nou ja, gelukkig is er Mark Rutte. Weet je wat Rutte mee heeft? Die is zo opgewekt. Heel opgewekt. Een positivo. En hij kan met iedereen samenwerken. Echt iedereen. En dat is juist nodig hè, in deze tijd. Met coalities van wel vijf partijen. Ja, hij kan dat omdat hij zelf niet zulke sterke opvattingen heeft. Voor ingewikkelde vergezichten moet je niet bij hem zijn. Nee joh, hij wil gewoon problemen oplossen. Met andere partijen. En dat kan hij ook.

Dat A4-tje lost niks op.

En dan nu die gekke Jan Roos in de politiek. Bij VNL. Hah hah. Jan Roos. Van dat petje, weet je wel. Van dat matrozenpetje. Tijdens het Oekraïne-referendum. Het lijkt echt wel of elke malloot de politiek in gaat. Jan Roos. Ja won hij wel op zich, dat referendum. Dwars tegen de meeste partijen in. Maar met een heel gek petje. Hij heeft ook neuken gezegd voor de camera. Nee, die kun je niet serieus nemen.

Nee, er zijn zo veel mensen verstandiger. En serieuzer. Die gaan alleen niet de politiek in hè. Nee. Die bespreken de politiek. Ik ook. Wat heb je ook te zoeken in de politiek? Wil je toch ook niet dood worden gevonden?

Nee, Jan Roos, die gaat in de politiek. Die gaat proberen dingen voor elkaar te krijgen. En Wilders zit er al, die krijgt al dingen voor elkaar. Dat vinden verstandige mensen allemaal wel een probleem hoor. Zeker wel. Maar ja, die hebben Mark Rutte hè. Die zal het wel oplossen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen