Daarom eerst het positieve nieuws. De eurozone heeft een rustig jaar achter de rug. De euro is zo stabiel als een huis en Griekenland zit nog steeds in de euro. Ierland heeft zelfs de roika naar huis gestuurd. Het leek in maart even mis te gaan in Cyprus, maar Dijsselbloem heeft het vuurtje na enige miscommunicatie, iets met een template, adequaat gedoofd.
Dat de EU niet alleen de obligatiehouders, maar ook veel spaarders heeft aangepakt vinden we niet erg, want het waren toch alleen maar Russische zwartspaarders, toch? Het gaf echter wel een schokgolf bij beleggers en spaarders. Voortaan is iedereen een doelwit als een bank in de problemen komt. Die bail-in heeft Dijsselbloem in ieder geval binnengehaald.
Was hij ook maar zo manhaftig in februari toen hij SNS Reaal nationaliseerde. Hij was bang om te kiezen voor een private oplossing. Ok, de achtergestelde obligatiehouders raakten hun geld kwijt, maar de gewone obligatiehouders kwamen met de schrik vrij. De belastingbetaler mocht opnieuw opdraven.
Maar de politicus van het jaar - volgens de parlementaire pers - was er weer als de kippen bij om in november de Rabo te veroordelen, toen bleek dat Rabo-handelaren geen haar beter zijn dan die van Goldman en de grootste boete ooit, 750 miljoen, werd opgelegd voor de Libor-fraude. Weg zorgvuldig opgebouwd imago. Maar ook voor DNB moeten SNS en Rabo een nachtmerrie zijn geweest.
Jammer dat Dijsselbloem niet juichend de pers had opgezocht toen ING in november bijna al haar staatssteun met forse rente heeft terugbetaald en de staat op de valreep van 2013 ook nog eens de Alt-A portefeuille met winst verkocht. Maar ja, positief praten over een bank, dat ligt electoraal niet lekker. Het zit hem ook niet mee. In november verloor Nederland zijn trotse Triple A-status en bleven wij in 2013 een van de zwakke broeders in Europa.
Er viel nog een illusie in duigen. In april moesten sommige pensioenfondsen, waaronder het ABP, voor het eerst pensioen afstempelen. Het gegarandeerde pensioen staat op springen en daarmee een van de pijlers van het poldermodel. Het net afgesloten pensioenakkoord, bedoeld om de schatkist te redden, zal het verval niet stoppen. Het lijkt erop dat de jongeren hun geloof in de zo geroemde solidariteit hebben verloren en zelf willen beschikken over hun pensioen.
Maar er was meer dan puinruimen. Per 1 januari is het provisieverbod van kracht, een enorme vooruitgang voor financiële consumenten. Het zal banken en verzekeraars dwingen heldere producten met een heldere prijs aan te gaan bieden. En in juni kwam het rapport van commissie-Wijffels. Het was een compromis, maar wél een stap in de goede richting.
En omdat ik weet dat u het graag wilt horen: In 2013 heeft Dijsselbloem de bonussen aan banden gelegd.